Antické povstanie podľa Jána Ďurovčíka

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Priaznivci moderného baletu by nemali zmeškať podujatia v Opere SND 7. a 8. mája - na 19.00 sú totiž naplánované premiérové predstavenia baletu Spartakus na hudbu Arama Iľjiča Chačaturjana. Z výslednej javiskovej realizácie zaujme výtvarné poňatie scény Borisa Kudličku, kostýmy Alexandry Gruskovej, no rozhodujúce slovo patrilo Jánovi Ďurovčíkovi, ktorý sa okrem réžie chopil aj choreografie a úpravy libreta.

Spartakus sa na scénach sovietskych divadiel zjavil v roku 1956 a jeho raná história je poznačená uvádzaním nejednotných inscenácií, na väčšine verzií však zanechali stopy špičkoví ruskí choreografi. Základom libreta pre monumentálny balet je antická téma, no Chačaturjan nepovažoval námet za únik do dávnej minulosti a zdôrazňoval jeho neustálu aktuálnosť: „spartakovská téma a otrokárske povstanie v starovekom Ríme sú pre našu epochu nemálo významné teraz... práve teraz treba pripomínať mená tých, ktorí na začiatku dejín ľudstva smelo dvíhali meč za svoju slobodu a nezávislosť.“

Príbeh veliteľa povstalcov Spartaka, jeho lásky Frýgie, priateľa Harmódia či pyšného veliteľa Crassa je rozvinutý na ploche pätnástich obrazov a rozdelený do dvoch dejstiev a prológu. Na slovenských javiskách ho bolo možné vidieť aj v rokoch 1981 či 1998, ale inscenácia Jána Ďurovčíka prichádza s väčšími zmenami v pôvodnom librete Nikolaja D. Volkova a zdôrazňuje najmä zborový mužský tanec.

Ján Ďurovčík patrí k mladým choreografom a režisérom, ktorého nášmu divákovi netreba zvlášť predstavovať. Na svojom konte má množstvo inscenácií opier, činohier, muzikálov, tanečných show a televíznych programov nielen na domácej pôde. Jeho posledným počinom v národnom divadle bol v minulej sezóne balet Rasputin. V hlavnej úlohe Spartaka sa predstaví J. Dolinský ml. v alternácii s R. Novitzkym.

Páčil sa vám článok?