V Bratislave otvorili Múzeum obchodu

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice, v objekte kúrie Juraja Alberta, otvorili koncom decembra jedinečné Múzeum obchodu. Stála expozícia múzea sa doteraz nachádzala v kaštieli obce Klobušice, administratívnej časti mesta Ilava na strednom Považí.

Múzeum obchodu má na svojom novom pôsobisku na Linzbothovej ulici expozíciu, depozitáre a reštaurátorskú dielňu. Čo však návštevníkov zaujíma najviac, sú vystavené exponáty múzea. Nachádzajú sa tu najatraktívnejšie zbierkové fondy, ako sú obaly, registračné pokladnice, váhy všetkých typov, zásobníky na tovar, rôzne formy historickej reklamy či interiér obchodu so zmiešaným tovarom.

Múzeum obchodu vzniklo v roku 1983 a jeho prvým získaným predmetom bol drevený, zásuvkový, obchodný regál, ktorý sa popri registračných pokladniciach stal akýmsi symbolom múzea. Dodnes sa podarilo nazhromaždiť 60 134 kusov zbierkových predmetov, písomností a iných dokumentačných foriem. Hlavným poslaním múzea je zhromažďovať, zhodnocovať, odborne spravovať zbierkové predmety či písomnosti dokumentujúce vývoj obchodu a pohostinstva na území Slovenska a výsledky sprístupňovať verejnosti.

Páčil sa vám článok?