Devínom sa bude v sobotu niesť vôňa ríbezlí

15.7.2016
0
Devínom sa bude v sobotu niesť vôňa ríbezlí - ribezlovy_devin
Páčil sa vám článok?

Bratislavským Devínom sa bude v sobotu (16.7.) niesť vôňa ríbezlí. Pod rovnomenným Hradom Devín sa totiž uskutoční kulinársko-kultúrno-hudobné podujatie Ríbezľový Devín. Jeho cieľom je nielen spropagovať samotné ovocie, ale aj dlhoročnú tradíciu výroby ríbezľového vína.

"Ríbezľa ako taká je aj atraktívne ovocie, na ktorom sa dá stavať kulinárska ponuka," povedal dnes na tlačovej besede generálny riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha.

Devín bol totiž oddávna známy produkciou ríbezlí, ktoré ale po vzniku Československej republiky stratili odbytiská v monarchii vo Viedni. A tak Devínčania začali vyrábať ríbezľové víno. "Jedným z najväčších výrobcov bol Alojz Sonntag, v roku 1922 začal s produkciou ríbezľového vína, za ktoré získaval ocenenia vo svete, napr. na svetovej výstave v Paríži," priblížil Mačuha. Výroba vína má teda podľa neho veľkú tradíciu a v súčasnosti pôsobia v Devíne mnohí výrobcovia, ktorí na to nadväzujú.

Na sobotňajšom podujatí sa teda bude prezentovať samotná ríbezľa a rôzne výrobky z tohto ovocia, chýbať nebude ani ríbezľové víno. Kultúrny program bude ladený do retro štýlu, keďže ide o historickú lokalitu. Bude tam napr. swingový tanec, džez, foxtrot či tango, ale aj nezávislá hudobná scéna. Chýbať nebudú ani akcie pre deti, divadlo pre najmenších i dospelých alebo rôzne sprievodné podujatia, ako bazár starožitností, farmárske trhy lokálnych výrobkov, piknik. Chystá sa tiež zraz historických cyklistov zo Slovenska i zahraničia.

Podujatie sa bude konať od 10.00 do 22.00 h, v prípadne nepriaznivého počasia sa akcia presunie do miestneho kultúrneho domu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?