Slovenská národná galéria rozšírila svoju zbierku o 10 serigrafií Andyho Warhola

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Čím to je, že vlasatý východniar vezme do ruky plechovku od polievky a vytvorí z nej obraz, za ktorý zberateľ neváha dať 10 milionóv amerických dolárov? Čím to je, že z najkrajších žien sveta stvorí ikony a výsmechom nášho konzumného života splodí umenie, pred ktorým nielen Amerika, ale celý svet padá do kolien? Originalitou, svojráznosťou, využitým talentom a schopnosťou ísť si svojou cestou.

Podivín Andy Warhol zavítal do Bratislavy. Ak do 15. júna navštívite átrium Esterházyho paláca SNG na Námestí Ľudovíta Štúra, môžete zastať pred kolekciou desiatich serigrafií Warholových Campbellových polievok. Galéria ich za 10 500 000 Sk odkúpila od Nadácie vizuálneho umenia Andyho Warhola v New Yorku. Tak sa Američan s dokázateľne rusínskym pôvodom dostal tam, kam patrí, teda na Slovensko. Práve jeho Campbellove polievky, spolu s portrétom Marilyn Monroe, sú pravou esenciou pop-artu, ktorý Warhola tak preslávil. Diela sú o to vzácnejšie, že sú signované jeho rukou, pravdepodobne guľôčkovým perom. A to napriek tomu, že Warhol bol neskrývaný nadšenec reprodukčných techník. Polievky ho zaujali v roku 1961, najskôr ich jedol, potom maľoval na plátno, neskôr vytvoril dve série sieťotlačí. Serigrafie vystavené v bratislavskom Esterházyho paláci pochádzajú z roku 1968.

Naozaj svojrázna výstava. Stojíte pred plechovkami s nápisom Čierna fazuľa, Zelenina, Zelený hrášok či Hovädzina a premýšľate, ako mohol ich autor dosiahnuť nesmrteľnosť práve tým, že našu schopnosť konzumovať povýšil na umenie. A konzumovať nielen hovädzie mäso, ale aj hviezdy typu Marilyn Monroe. Zatiaľ som nevidela fotografiu Andyho Warhola, na ktorej by sa smial. Napriek tomu si myslím, že jeho umenie odzrkadľuje schopnosť vysmiať sa nielen našim „hodnotám“, ale aj samému sebe. Bez tejto schopnosti by Andy Warhol nebol tam kde je. Na piedestáli moderného umenia s vencom víťazov v rukách.

Viete si predstaviť umeleckú školu, kde by sa o ňom študenti neučili? Existuje na tomto svete márnomyseľný boháč, ktorý by sa nechcel popýšiť tým, že má vo svojej zbierke originál Warhola. Len nedávno sa jedno plátno predalo za 10 miliónov amerických dolárov. Chcela by som sa tak vedieť vysmievať.

Serigrafie Andyho Warhola sa po 15. júni stanú súčasťou depozitu SNG. Za krátky čas po zakúpení prejavilo záujem o ich zapožičanie viacero galérií z okolitých krajín. Neskôr by sa mali stať súčasťou stálej expozície Slovenskej národnej galérie.

Páčil sa vám článok?