Český gajdoš hrá na slovenských gajdách

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavské bábkové divadlo považuje za vrchol umeleckej sezóny 2005/2006 spoluprácu s českým režisérom Josefom Kroftom, s ktorým pripravilo rozprávku Začarované gajdy, inšpirovanú Strakonickým dudášom J. K. Tyla.

Príbeh je voľným spracovaním pôvodnej predlohy, rezignujúcim na množstvo Tylovho textu. Sústreďuje sa predovšetkým na hudbu a spev. A tak sa na javisku odohráva príbeh gajdoša Švandu z Čiech, ktorý sa rozhodne, že len vo svete dostane adekvátnu odmenu za krásne české pesničky vo vlastnej interpretácii. Nezastaví ho ani láska Slovenky Dorotky, ani jej slzy a prosby. Svet Viedne, New Yorku či Istanbulu naozaj padá Švandovi k nohám. Bodaj by nie, keď sa upísal čertom. Nakoniec však, ako to už na svete chodí, víťazí láska, neha a aj tí čerti sa stávajú anjelmi vo svadobnom sprievode Švandu a Dorotky. Predstavenie Začarované gajdy je významným česko-slovenským projektom, autorov Josefa Kroftu a Zory Vondráčkovej. Búra tak často u nás udomácňované presvedčenie, že naše deti už češtine vôbec nerozumejú a keď prídu na Moravu, nikto nechápe, čo hovoria.

Je to divadelno-hudobná rozprávka, pod úspešnú realizáciu ktorej sa nemalou mierou podpísal hudobný režisér Filip Huml. Bez neho by v Kroftovej réžii nezaznievali krásne slovenské a české ľudové popevky, zosynchronizované do duet či spevu česko-slovenskej kapely. Josefa Kroftu, režiséra z domovského divadla Drak v Hradci Králové, pozná nielen Česko a Slovensko, svoj divadelný batoh už roky úspešne vláči po krajinách Európy, Ameriky, Ázie i Austrálie. Spolupráca s BBD je jeho prvá réžia na Slovensku. Potvrdzuje kritiky, ktoré hovoria, že v „Kroftovej tvorbe je čosi, v čom spočíva podstata divadla. Jeho divadlo je divadlo divadelné.“

K českému tvorivému tímu sa pridali slovenskí výtvarníci a scénografi Eva Farkašová a Ján Zavarský a spolu s česko-slovenským hereckým tímom vytvorili v Bratislavskom bábkovom divadle inscenáciu, ktorá okrem kvalitnej výtvarnej a hudobnej stránky ponúkne detským divákom praobyčajnú radosť z divadelného zážitku. A ak budú rodičia piť počas predstavenia kávu v bufete, prídu o umelecký zážitok, ktorý im možno neponúknu ani expandované muzikály.

Páčil sa vám článok?