Samit otvorí koncert na Devíne

12.6.2016
0
Samit otvorí koncert na devíne - summit_mesta
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj bude spolu s hlavným mestom SR Bratislavou hostiteľom 7. európskeho summitu regiónov a miest. Ten otvorí slávnostný koncert na hrade Devín, ktorý domácim aj zahraničným návštevníkom predstaví to najlepšie zo slovenskej kultúry.

„Chceli sme dať najavo, keďže sa tu zídu všetky regióny v rámci Európskej únie, že máme miesto, ktoré nás spája s celou Európu, a to je práve Dunaj, samozrejme, rieka Morava, to znamená voda, a zároveň predviesť priamo na Devíne svetovú kultúru. Okrem kultúrnej prezentácie sú to aj myšlienky, ktoré sa nám podarilo presadiť do samotného samitu. Snažili sme sa, aby sme dokázali na samite s ostatnými skoro štyristo regiónmi, ktoré sú v Európskej únii, predebatovať zjednodušené čerpanie eurofondov, ktoré trápi ľudí strednej a východnej Európy, najmä na vybudovanie infraštruktúry. Zároveň chceme ukázať aj to, že máme veľmi silnú spoločnú kultúrnu identitu,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Hlavný otvárací koncert 7. európskeho summitu regiónov a miest predstaví 7. júla na nádvorí hradu Devín to najlepšie zo slovenskej hudby vo výnimočnom žánrovom priereze. Program sa začne koncertom najväčších česko-slovenských popových hviezd vystupujúcich v sprievode Slovenského symfonického orchestra. Návštevníci tak budú môcť zažiť koncert Márie Čírovej, Janka Lehotského, Davida Kollera, skupiny Katarzia a pódium bude patriť aj skupine Tublatanka či Collegium musicum, ktoré sa predstaví s Mariánom Vargom.

Symfonický orchester prinesie divákom aj zážitok zo zlatého fondu európskeho hudobného dedičstva - Hudbu k ohňostroju G. F. Händla. Program vyvrcholí dramatickou skladbou kapely Pink Floyd (Atom heart mother), ktorú zahrá kapela Talent Transport Vladislava Šarišského v aranžmáne so symfonickým orchestrom a speváckym zborom Lúčnica.

Otvárací koncert bude spojený s videoprojekciou, ktorá zobrazí najaktuálnejšie výzvy, pred ktorými dnes stojí Európska únia. Vstup na koncert je voľný.

Európsky summit regiónov a miest bude v Bratislave 8. a 9. júla a predstaví najmä tému prepájania Európy prostredníctvom budovania dopravnej, energetickej či digitálnej infraštruktúry, ako aj prostredníctvom cezhraničnej spolupráce.

Rovnako sa dotkne aj tém ako „smart cities and regions“, podpory startupov či zjednodušenie kohéznej politiky EÚ. Toto podujatie bude jedným zo špičkových podujatí slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a zúčastní sa na ňom takmer tisícka zástupcov regiónov a miest únie.

(bsk)

Páčil sa vám článok?