Devínska Nová Ves pokračuje v zatepľovaní materských škôl

12.5.2016
0
Devínska nová ves pokračuje v zatepľovaní materských škôl - znak_dnv
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Devínska Nová Ves plánuje aj v tomto roku pokračovať v zatepľovaní materských škôl vo svojej správe. Pripravený má výber dodávateľa na zateplenie budovy škôlky na ulici Jána Smreka, realizácia projektu s odhadovanými nákladmi 96.000 eur sa predpokladá v letných mesiacoch, teda počas školských prázdnin.

"Zatepľovanie budov materských škôl patrí medzi priority mestskej časti," uviedol pre TASR devínskonovoveský starosta Milan Jambor.

Miestna samospráva tak nadväzuje na minuloročný projekt zateplenia Materskej školy na ul. Milana Marečka, ktorý vyšiel na takmer 101.000 eur. Okrem toho chce mestská časť zároveň vymeniť rozvody teplej a studenej vody v budove Materskej školy pri základnej škole Jána Smreka, na Základnej škole Pavla Horova plánuje opraviť vykurovanie a toalety. Na tieto projekty má v rozpočte schválených približne 300.000 eur.

Projekty sú súčasťou snahy mestskej časti o znižovanie energetickej záťaže, úsporu energií a využívanie najmodernejších dostupných technológií s prihliadaním na ochranu životného prostredia. "Pri každej oprave a výmene zariadení sa snažíme prihliadať nielen na ekologickú, ale aj ekonomickú stránku. Nakupujú sa zariadenia najvyššej energetickej triedy, vymieňajú sa svietidlá a tiež sa zatepľujú budovy," vysvetlil Jambor. Výsledkom je tak podľa neho nielen okamžitá úspora na energiách, ale aj dlhšia životnosť jednotlivých zariadení, čo predstavuje opäť úsporu verejných prostriedkov samosprávy.

Mestská časť preto v tomto a minulom roku vymenila osvetlenie vo všetkých triedach oboch materských škôl, z rozpočtu sa na tieto práce vyčlenilo 25.000 eur. "Uprednostňujeme technológiu LED, nakoľko ich životnosť, najmä pri častom zapínaní a vypínaní v základných a materských školách je neporovnateľne dlhšia ako pri ostatných technológiách. Je to aj pre nezanedbateľné úspory vo výške 60 – 70 percent," priblížil starosta.

Nové osvetlenie pribudlo aj vo všetkých telocvičniach oboch základných škôl, ktoré sídlia v troch budovách. Postupne by sa mali vymieňať svetlá aj v jednotlivých triedach škôl, ako aj na miestach, kde sa najviac svieti. "Tým, že to robíme na školách, chceme naučiť aj naše deti, že si treba vážiť životné prostredie a aj takto sa ich snažíme vychovávať," doplnil starosta.

V minulosti už mestská časť vymenila všetky okná na materských a základných školách a rekonštruovala výmenníkové stanice. "Za ostatných päť rokov sme do škôl investovali sumu prevyšujúcu 1,5 milióna eur," dodal Jambor.

(TASR)

Páčil sa vám článok?