Na Devíne sa v sobotu uskutoční celonárodná slávnosť

18.4.2016
0
Na devíne sa v sobotu uskutoční celonárodná slávnosť - devin_hrad
Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti 180. výročia výstupu štúrovcov pod vedením Ľudovíta Štúra na hrad Devín organizuje na tomto mieste v sobotu (23.4.) Matica slovenská celonárodnú slávnosť. Zúčastniť sa na nej má niekoľko tisíc Slovákov. TASR o tom informovala Ivana Poláková z Informačného ústredia Matice slovenskej.

"Podujatie pripravujeme ako celonárodné stretnutie a pripomenutie si odkazu našich slávnych predkov," priblížil podpredseda Matice slovenskej Jozef Šimonovič.

V programe národnej slávnosti na Devíne je o 11.00 h  rímskokatolícka svätá omša, ktorú bude celebrovať bratislavský arcibiskup - metropolita Stanislav Zvolenský.

V rámci prvého ročníka Folklórneho festivalu Matice slovenskej vystúpia od 12.30 h zástupcovia všetkých významnejších folklórnych regiónov na Slovensku.

Divadelní ochotníci Matice slovenskej z Liptovského Mikuláša na záver uvedú dramatickú spomienku na to, ako mladí vlastenci okolo Ľudovíta Štúra v roku 1836 prijali na Devíne slovanské mená a sľúbili vernosť slovenskému národu. V rámci podujatia sa bude konať aj prezentácia ľudových remeselníkov, zaujímavé atrakcie budú pripravené i pre najmenších. Záštitu nad podujatím prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič.

(TASR)

Páčil sa vám článok?