Divadlo Aréna uvedie hru Joea Ortona Kľúčovou dierkou

28.1.2016
0
Divadlo aréna uvedie hru joea ortona kľúčovou dierkou - klucovou_dierkou
Páčil sa vám článok?

Prvým tohtoročným premiérovým titulom v bratislavskom Divadle Aréna bude inscenácia hry britského dramatika Joea Ortona (1933-1967) Kľúčovou dierkou. Čiernu grotesku s prvkami frašky odhaľujúcu škandalózne vzťahy, incesty a praktiky anglickej smotánky, na ktorú sa dívame cez kľúčovú dierku a sledujeme jej smutno-smiešny život, režijne pripravil Rastislav Ballek.

"Je brilantne napísaná, navyše veľmi múdra. Autor do nej zahrnul množstvo filozofických sentencií a reflexií moderného sveta spôsobom, ktorý môže človek vnímať cez absurditu, iróniu, cynizmus," zdôvodnil Rastislav Ballek dnes na stretnutí s médiami v Bratislave výber hry "s výnimočnou poznávacou filozofickou hodnotou pre diváka, ktorý sa popri zábave rád aj zamýšľa".

Dej Kľúčovej dierky sa odohráva na renomovanej psychiatrickej klinike, kam prichádza mladá Geraldine Barclayová, aby získala prácu sekretárky u zhýralého psychiatra Prenticea. Pri bizarnom vstupnom pohovore ich však vyruší pani Prenticeová, neurotická manželka a rozbieha sa bláznivý kolotoč zámen, prevlekov a nedorozumení. Účinkujú v ňom Martin Hronský, Andrea Sabová, Kristína Greppelová, Ľubo Bukový, Gregor Hološka a Ján Jackuliak. Ten sa divákom predstaví v úlohe naškrobeného doktora Rancea. "Som rád, že sme dodržali v tejto inscenácii žáner anglického humoru, to je dosť dôležité a za to ďakujem pánovi režisérovi," uviedol Ján Jackuliak a ocenil svoju prvú spoluprácu s Rastislavom Ballekom. "Vždy ponúka iný pohľad na to, ako pristupovať k postave a ako ju uchopiť. Je veľmi cenným zdrojom informácií a môže sa človek pri tom veľmi veľa naučiť," doplnil na margo spolupráce s režisérom Martin Hronský, ktorý si v netradičnej komédii zahral doktora Prenticea.

"Je to komédia, ktorá v sebe skrýva neobyčajné množstvo materiálu, ktorý popri smiechu a citátov z takmer klasických komédií pracuje neobyčajne rafinovane s významom, s paradoxom, s filozofickým poznaním, s reflexiou filozofického sveta spôsobom, ktorý by mal vliezť pod kožu a priviesť diváka nielen k relaxu a smiechu, ale aj k vážnym úvahám o tom, ako moderný svet dnes vyzerá a akým spôsobom myslí, tvári sa alebo sa chce tváriť na racionálny vedecký civilizovaný," povedal pre TASR Rastislav Ballek k novému titulu so zaujímavým prekvapením na konci.

"Divadlo Aréna nie je iné, ale myslí inak ako ostatné divadlá," poznamenal k výberu hry Joea Ortona riaditeľa divadla Juraj Kukura s tým, že Rastislav Ballek bude v Aréne inscenovať Dostojevského Zločin a trest. Predtým však považoval za dobré, aby si režisér vyskúšal žáner komédie, ktorému sa nevenuje. "Chcel som, aby robil to, na čo vôbec nemá chuť, komédia, myslím si, nie je jeho parketa, je veľmi dôležité, že ju urobil, bolo to správne rozhodnutie," uzavrel Juraj Kukura.

Na vzniku inscenácie sa ďalej podieľali dramaturg Martin Kubran, scénograf Tom Ciller, kostýmy navrhla Marija Havran. Novinkový titul Kľúčovou dierkou uvedie Divadlo Aréna v premiére 29. januára.

(TASR)

Páčil sa vám článok?