Sylfída alebo vzdušná víla na scéne SND

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sylfída je v prvom rade rozprávková, imaginárna a fantastická bytosť, ktorej živlom je vzduch. Vďaka spolupráci choreografa Augusta Bournonvilleho so skladateľom Hermanom Severinom von Lovenskjoldom nesie rovnaký názov aj základné dielo romantického baletu, ktoré doposiaľ na Slovensku nebolo uvedené. Premiérové predstavenia Sylfídy na scéne SND sú naplánované na 22. a 23. apríla o 19.00.

Dánska verzia baletu Sylfída, ktorú bude môcť bratislavské publikum vidieť v naštudovaní Nielsa Kehleta, je príkladom tvorivých posunov, ktoré dielu zaručili miesto v zlatom fonde romantického baletu. Na rozdiel od svojej priamej divadelnej inšpirácie, ktorou bolo rovnomenné a menej úspešné parížske predstavenie podľa novely Adolpha Nourrita, sa totiž Sylfída udržala v repertoári kodanskej kráľovskej opery od svojej premiéry v roku na konci novembra 1836 takmer 30 rokov. Úspech bol prekvapivý o to viac, že o vypracovanie hudobnej zložky požiadal choreograf francúzskeho pôvodu žijúci v Dánsku August Bournonville vtedy len dvadsaťročného, neskúseného - a nebyť Sylfídy, dodnes neznámeho - nórskeho skladateľa Hermana Severina von Lovenskjolda.

Dej baletu o dvoch dejstvách je v súlade s Nourritovou predlohou situovaný do Škótska. Na svitaní svadobného dňa sa Jamesovi zjaví okrídlená víla, na ktorú nemôže zabudnúť a po zmätku príprav na oslavu, ďalších zjavení Sylfídy a intríg suseda Gurna je spečatenie manželského puta Jamesa a Effy zmarené. Fantastickejšie druhé dejstvo zavedie divákov do brlohu čarodejnice a lesa, kde udalosti dostávajú rýchly spád a spejú k tragickému koncu.

V inscenácii, na ktorej zaujme najmä výtvarné poňatie scény Josefa Jelínka, stvárnila postavu Sylfídy Klaudia Bittererová v alternácii s Tamarou Meladze, v úlohe Jamesa uvidia diváci Jozefa Dolinského, Romana Novitzkeho alebo hosťujúceho Borisa Nebylu.

Páčil sa vám článok?