Cyrano z Bergeracu podľa Vladimíra Morávka

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Blížiaci sa polčas sezóny mieni Slovenské národné divadlo osláviť veľkolepo - okrem premiér hry Ignorant a šialenec Thomasa Bernhardta a baletu Korzár sa publikum môže pripraviť aj na inscenáciu nestarnúceho Cyrana z Bergeracu Režisérom nového poňatia novoromantickej drámy z pera Edmunda Rostanda, ktorú 22. a 23. 1. o 19.00 uvedie Divadlo P. O. Hviezdoslava, bude na Slovensku dobre známy český divadelný a filmový režisér Vladimír Morávek.

Keď mala v roku 1897 v Paríži premiéru hrdinská veršovaná komédia o piatich dejstvách Cyrano z Bergeracu, málokto tušil, že na svet prichádza nadčasové dielo, ktoré sa - podobne ako Shakespearov Hamlet - stane synonymom divadelnej klasiky. Postava Cyrana, „nosatého básnika“ plného kontrastov, búrlivého a ironického bitkára a šermiara bojujúceho za spravodlivosť, zaručila svojmu v čase premiéry sotva tridsaťročnému autorovi Edmundovi Rostandovi (1868-1918) nesmrteľnosť.

Diváci môžu sledovať príbeh situovaný do Francúzska v polovici 17. storočia. Dvaja kadeti sa zaľúbia do jednej ženy: keď sa však Cyrano dozvie, že jeho sesternica Roxana dáva prednosť Kristiánovi, zaprie svoj cit a svojho mladého priateľa berie pod svoju ochranu. Ani tomu však nie je súdené šťastie a príbeh smeruje k svojmu trpkému naplneniu.

Na scéne SND sa tentoraz Cyrano z Bergeracu objavuje v novom preklade Ľubomíra Feldeka. Pod vedením hosťujúceho režiséra Vladimíra Morávka sa v členitom príbehu okrem Martina Hubu a Diany Mórovej predstaví celá plejáda špičkových hercov (Mariána Labuda, Stano Dančiak, Ladislav Chudík, Marián Geišberg a mnoho ďalších). V januárovom programe DPOH sa diváci reprízy Cyrana z Bergeracu dočkajú ešte 30. 1. o 19.00.

Páčil sa vám článok?