Ilustrácie Dušana Nágela vo Vajnoroch

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako sa leto schyľuje ku svojmu koncu a jeseň nadobúda jasnejšie kontúry, pripravuje sa aj ilustrátorská Bratislava na svoj najväčší sviatok, Bienále ilustrácií BIB 2005. Sprievodnou akciou tohtoročného Bienále je aj výstava knižného ilustrátora, akademického maliara Dušana Nágela, ktorú otvorili 3. septembra v galérii TYPO&ARS na Roľníckej ulici 349 vo Vajnoroch.

Dušan Nágel sa vo svete knižnej ilustrácie suverénnym krokom pohybuje už viac ako 30 rokov. Táto oblasť pre neho vytvára prirodzený výtvarný priestor, v ktorom sa aj dobre cíti. Dôkazom je aj rad ocenení, ktoré na tomto poli Dušan Nágel získal, posledná je rešpektovaná a vážená Cena Ľudovíta Fullu. Maliar ilustroval už mnohé významné literárne tituly domácej aj svetovej produkcie, pravidelne sa zaoberá aj časopiseckou ilustráciou. Z jeho prác je zrejmé, že každé zadanie vníma ako vážnu tvorivú výzvu. Výzvu na jedinečné stvárnenie, s premyslenou rezonanciou v námetovej, grafickej a intelektuálnej rovine.

Dušan Nágel je bravúrny kresliar. Má neošúchanú predstavivosť, vďaka ktorej nekonvenčne spája slová s obrazmi. Jeho ilustrácie sú ako on sám subtílne, jemné a hĺbavé. A, samozrejme, kvalitné. O tom svedčí aj práve otvorená výstava v Galérii TYPO&ARS, ktorá potrvá do 25. novembra.

Páčil sa vám článok?