Divadelné výstrednosti Jane Bowlesovej

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

„Je to nielen najoriginálnejšia hra, akú som kedy čítal: je aj najzvláštnejšia a najvtipnejšia a navyše jedna z najdojímavejších“. Azda jedinou osobnosťou, o ktorej tvorbe sa v takýchto superlatívoch vyjadroval sám Tennessee Williams, bola Jane Bowlesová. Incenácia Domu nad oceánom, čiže druhá novembrová premiéra v Činohre SND, je pritom prvým kontaktom slovenského publika s dielom tejto svetoznámej dramatičky.

Čítankový postup, podľa ktorého je život autora kľúčom k dielu, znie síce zastarano, ale v prípade textov Jane Bowlesovej (1917-1973) nemožno osudy tejto newyorskej rodáčky len tak odložiť bokom. Pocity oddelenia a odcudzenia, ktoré prežívajú dramatické postavy, ale aj iróniu a nadhľad by sme možno ťažko hľadali v tvorbe spisovateľky, ktorej život nebol natoľko búrlivý, výstredný a provokujúci konzervatívne prostredie. V prípade Jane Bowlesovej pritom nešlo o pózu: telesné postihnutie, iná sexuálna orientácia, židovský pôvod či členstvo v komunistickej strane rozhodne nepatrili v americkej spoločenskej klíme k vstupenkám do bezproblémového spolužitia so spoluobčanmi. Svojich priaznivcov však prozaička a dramatička našla medzi kolegami. Okrem Williamsa jej fandil aj Truman Capote a predtým, ako sužovaná chorobami zomrela v izolácii v Španielsku, sa dočkala vydania svojich zobraných spisov v 60. rokoch.

Text Domu nad oceánom načrtáva zložité a mnohovrstevnaté podoby prevažne ženského sveta. Hlavnú postavu Gertrúdy hrá Emília Vášáryová, v úlohe dcéry Molly sa predstaví Elena Krajčiová a v ostatných rolách publikum uvidí napríklad Ivanu Kuxovú či Zdenu Studenkovú.

V réžii Petra Mikulíka a s popredným hereckým obsadením Dom nad oceánom uvedú 20. 11. o 19.00 na scéne DPOH.

Páčil sa vám článok?