Gaugin, Štefánik a Tahiti v Pálffyho paláci

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Čo mali spoločné Paul Gaugin, Milan Rastislav Štefánik a ostrov Tahiti s nezameniteľne krásnymi, čistými, snedými, prírodne zvodnými, no aj neliečenými chorobami postihnutými, kráskami? Veľa vám o tom napovie výstava Štefánik, Gaugin a Tahiti, ktorú otvorili v Pálffyho paláci na Panskej ulici 19.

Paul Gaugin za svoje poznanie raja zaplatil životom. Ktovie, čo vravel na smrteľnej posteli, ale myslím, že neľutoval. Filozofiu jeho života predurčuje aj motto výstavy, signalizujúce stav maliarovej duše vo chvíli, keď opúšťa civilizáciu a volí cestu čistého stretnutia s prírodou: „Nie dopredu, ale v každom prípade dozadu, pretože pred nami je priepasť“…

Jeho očarenie svetom Polynézie dalo vznik dielam, ktoré zrkadlia rudimentárnosť prostredia a zároveň umelcov vzťah k nemu. Soyez amoureusses, vous serez heureuse, Femmes, animaux et feullage… či iné grafické listy z prostredia Tahiti zobrazujú človeka v plynutí života a vo viere v neho: najčastejšie v aktoch lásky, či v obrazoch ženy ako matriarchálnej prapodstaty života. To, že umelec krátko po ich vytvorení zomrel v objatí tejto krajiny a jednej z jej žien na jednu z chorôb, ktoré so sebou zase prináša nedostatok civilizácie, je otáznym, nie exemplárnym vyústením príbehu.

Príbeh Milana Rastislava Štefánika začínal v malej obci pod Bradlom, v chudobnej rodine evanjelického farára. To, že Štefánik sa dostal na Tahiti, súviselo s jeho poverením francúzskou vládou realizovať astronomické výskumy v Polynézii. Štefánika rovnako očaril tento svet a prejavy jeho kultúry a civilizácie. Výsledkom bol aj rad predmetov, ktoré tu v zápale prebudeného zberateľstva vedome nazbieral. Jedným z nich boli aj pôvodné štočky grafík Gaugina. Nálezy sa zložitým spôsobom po Štefánikovej tragickej smrti pri havárii lietadla dostali napokon ako vyrovnanie dlhov jeho početnej rodiny predajom do zbierok v Česku. Séria novotlačí vznikajúcich z nich v priebehu rokov z rôznych motivácií tak na Slovensku, ako i v Česku (pričom na tejto výstave sú vystavené iba odtlačky, ktoré sa momentálne nachádzajú na území Slovenska) poukazuje na neustálu citlivosť voči Gauginovmu počinu. Výstava Štefánik, Gaugin a Tahiti v Pálffyho paláci na Panskej ulici potrvá do 10. septembra.

Páčil sa vám článok?