Škola pre nadané deti má už 560 žiakov

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave funguje v hlavnom meste od roku 1998 a riadi sa Projektom alternatívnej starostlivosti o nadané deti, ktorý je v Európe unikátny svojim kontinuálnym vzdelávaním.

Vzdelávanie sa začína prvým stupňom základnej školy a končí sa maturitou na gymnáziu a na Slovensku sa s ním začalo v roku 1993. Celoslovenský projekt je realizovaný prostredníctvom 26 škôl, v ktorých sú okrem bežných tried zriadené aj triedy pre mimoriadne nadané deti. V školskom roku 2006/2007 sa do projektu zapojilo už viac ako 2600 nadaných žiakov. Školy zastrešuje unikátna škola v hlavnom meste, do ktorej chodí v súčasnosti 560 žiakov, z toho 260 na prvom stupni a 300 na gymnáziu. Nadané deti na celom Slovensku učí spolu 400 pedagógov, z nich 66 pôsobí v Bratislave s priemerným vekom 30 rokov.

Riaditeľka školy a autorka projektu Alternatívnej starostlivosti o nadané deti Jolana Laznibatová informovala, že v tomto roku sa do projektu pridali aj ďalšie dve školy. „Zároveň našu školu opustili prví maturanti, ktorí ukončili štúdium s celkovým priemerom známok 1,27 a všetci niekoľkonásobne uspeli v prijímacích pohovoroch na vysoké školy doma a v zahraničí,“ dodala Laznibatová.

Keďže ide o štátne školy, peniaze na nadštandardné vzdelávacie programy, materiálové vybavenie a ohodnotenie pedagógov im nestačia. Bratislavskú školu preto už štvrtý rok finančne podporuje Nadácia Penta.

Páčil sa vám článok?