Novým stánkom kultúry v meste bude nábrežné Auditórium

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Náhradou za pomaly zanikajúci areál Parku kultúry a oddychu by mal byť objekt s názvom Auditórium, ktorého výstavba sa pripravuje v Zóne Pribinova. Mal by byť prístavbou budovy Skladu číslo 7.

Ako nám povedal vrchný radca primátora Dionýz Hutár, štúdia prístavby Skladu číslo 7 by mala byť spracovaná do konca tohto roka. Pôjde o sálu s kapacitou 1000 až 1300 osôb, ktorá nahradí sály Parku kultúry a oddychu. Termín dokončenia prístavby je naplánovaný do konca roku 2009. Obnovený Sklad číslo 7 bude slúžiť ako zázemie Auditória - bude sa využívať ako priestor pre galérie, výstavy a drobnú klubovú činnosť. D. Hutár vyzdvihol, že mesto získa priestory pre kultúru v novostavbe priamo oproti novému SND, pričom ďalším prínosom bude, že sa zhodnotí technická pamiatka - budova Skladu číslo 7, ktorá sa bude využívať na nové funkcie. Nové kultúrne centrum pritom bude v hodnotnej zóne, v priestore, kde írska developerská skupina Ballymore Properties buduje medzinárodné obchodné centrum Eurovea.

Minulý týždeň poslanci mestského zastupiteľstva odsúhlasili návrh na budúci dlhodobý nájom stavby Auditória na Pribinovej ulici od spoločnosti Ballymore Danube. Z prijatého uznesenia vyplýva, že mesto si budovu prenajme na 30 rokov za cenu 130 miliónov korún za prvých 12 rokov nájmu. Mesto Bratislava si zároveň vyhradzuje predkupné právo na kúpu budúcej budovy Auditória. Účelom nájmu je prevádzka kultúrno-spoločenského centra. Výška nájmu by mala byť dohodnutá tak, že nájomné vo výške 130 miliónov korún bude uhradené v dvoch splátkach, pričom prvá splátka vo výške 97,5 milióna korún bude zaplatená do 30 dní od podpísania zmluvy o výstavbe a budúcej nájomnej zmluve, druhá splátka vo výške 32,5 milióna bude zaplatená do 30. dní od uzatvorenia nájomnej zmluvy. Nájomné od 13. roku (vrátane) do 30 roku nájmu bude vo výške asi 190 eur za štvorcový meter podlahovej plochy ročne a bude sa zvyšovať o mieru ročnej inflácie. Zmluva o výstavbe a budúcej nájomnej zmluve by mala byť podpísaná do 30. novembra tohto roka, inak uznesenie, ktoré schválili poslanci, stratí platnosť.

Pripomeňme, že poslanci mestského zastupiteľstva pred časom rozhodli o predaji pozemkov spoločnosti Henbury Development za takmer 281 miliónov korún, ktorá tam chce vybudovať multifunkčné rezidenčné centrum a nábrežnú promenádu, ktorú po kolaudácii odovzdá mestu.

Páčil sa vám článok?