Veľvyslanci si uctili obete totalitného režimu pri Bráne slobody

18.11.2012
0
Veľvyslanci si uctili obete totalitného režimu pri bráne slobody - Brana slobody 1
Páčil sa vám článok?

Pamiatku tých, ktorí pri pokuse o útek pred totalitným režimom za slobodou prišli o život na štátnej hranici s Rakúskom, si v sobotu položením vencov uctili pri pamätníku Brána slobody v Devíne. Je na ňom napísaných vyše 400 mien ľudí, ktorých zastrelili pri pokuse prejsť cez tzv. železnú oponu.

Pri príležitosti dnešného 23. výročia Nežnej revolúcie tam odhalili aj pamätné tabuľky s textom v štyroch jazykoch a pri pamätníku tiež pribudli lavičky.

"Bojovali za právo veriť jednoduchým snom, mať možnosť povedať a napísať to, čo si myslíme, bez toho, aby nám hneď niekto klopal na dvere...snažili sa oslobodiť," povedala v príhovore veľvyslankyňa Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v SR Susannah Montgomery. Ako poukázal veľvyslanec Českej republiky v SR Jakub Karfík, každý z týchto statočných ľudí, svojou vôľou a skutkami pootvoril alebo aspoň zalomcoval hrdzavými vrátami brány slobody.

Podľa veľvyslanca Rakúskej republiky Josefa Marcusa Vuketica nemožno dovoliť, aby túžbu po slobode ešte niekedy ohrozoval trest alebo smrť. "Vyrastal som v blízkosti opony, ešte aj dnes pretrváva ťaživý pocit pri spomienke na túto dobu. Zatiaľ čo my, Rakúšania, sme na našej strane viedli normálny život, boli ľudia na tejto strane prenasledovaní za svoju lásku k slobode," uviedol. Obete tých, ktorí padli v boji za slobodu, si zasluhujú najvyššiu úctu, zdôraznil.

"Za 20 rokov demokracia v našich krajinách priniesla obrovský pokrok, vedomie slobody, európske myslenie, otvorila nám Európu, zblížila ľudí, priniesla skutočný mier, kultúrne a ekonomické obohatenie. Priniesla aj únavu, sklamanie a krízu, nielen hospodársku," povedal predseda Konfederácie politických väzňov Anton Srholec. Poznamenal, že aj keby demokracia bola niekedy trpká ako palina a prinášala by nové sklamania, omyly a prehry a vyžadovala nové obete, tí ktorí poznajú jej cenu, nezabudnú na tých, ktorí za ňu bojovali. Pripomenul pritom vyše 71.000 nespravodlivo odsúdených, viac ako 150 popravených a ďalších asi 400 ľudí zastrelených na mieste dnešnej spomienky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?