48. Bratislavské hudobné slávnosti budú opäť v Redute

15.9.2012
0
48. bratislavské hudobné slávnosti budú opäť v redute - Bhs 2012
Páčil sa vám článok?

Bratislavské hudobné slávnosti (BHS) sa vracajú opäť do Reduty – sídla Slovenskej filharmónie. V krásnych vynovených priestoroch sa v pôvodnom termíne – teda už na prelome septembra a októbra uskutoční 48. ročník toho významného medzinárodného festivalu. Od 28. septembra do 14. októbra 2012 si môžete vybrať z 26 koncertov.

Medzi umelcami z vyše 20 krajín sú hviezdy svetového renomé. Otvárací koncert zaznie pod taktovkou elektrizujúceho dirigenta Emmanuela Villauma s americkou huslistkou Sarah Chang, ktorú možno označiť za „superstar" vážnej hudby.

Aj ďalším príťažlivým Američanom je charizmatický Joshua Bell - strhol publikum už minulý rok a ohlas publika viedol organizátorov k tomu, že ho opätovne pozvali - tentoraz s anglickým orchestrom Academy of the St. Martin in the Fields z Londýna, ktorého sa stal medzičasom umeleckým riaditeľom.

Z deviatich hosťujúcich zahraničných orchestrov spomeňme napríklad prominentný orchester, ktorý zavíta do Bratislavy po vyše 20 rokoch - je to orchester Wiener Philharmoniker s talianskym dirigentom Daniele Gattim, ďalej hostia z Budapešti, ktorí s dirigentom Ivánom Fischerom pripravia vždy zaujímavú dramaturgiu, južanský temperament poslucháčov určite strhne na koncerte Španielskeho národného orchestra, prídu aj Filharmonici z Hamburgu, Česká filharmónia s dirigentom Jiřim Bělohlávkom a Symfonický orchester Českého rozhlasu so svojím súčasným šéfom - jubilujúcim medzinárodne uznávaným slovenským dirigentom Ondrejom Lenárdom.

Na BHS zaznie Beethoven, Brahms, Bartók, Mahler, Ravel aj Debussy a mnoho ďalších hudobných velikánov s dielami, ktoré poznáme a vždy si radi opäť vypočujeme v interpretácii hostí. Festival však pripravil aj niekoľko hudobných lahôdok - napríklad slovenskú premiéru diela Trionfo di Afrodite od Carla Orffa (skladateľa poznáme predovšetkým ako autora diela Carmina burana), cyklus melodrám Arnolda Schönberga Pierrot lunaire v podaní súboru Quasars, večer španielskych a argentínskych piesní, či večer nórskej hudby a poézie.

Jednou z dominantných čŕt Bratislavských hudobných slávností je záujem o mladých hudobníkov, ktorí dostávajú priestor na medzinárodnej tribúne mladých interpretov New talent a získavajú Cenu Nadácie SPP.

Podrobné informácie o BHS nájdete na http://www.filharmonia.sk/

(ipa)

Páčil sa vám článok?