V Záhorskej bude centrum pre amatérskych hudobníkov

12.9.2012
0
V záhorskej bude centrum pre amatérskych hudobníkov - Bicie
Páčil sa vám článok?

V Záhorskej Bystrici otvoria Tvorivé centrum pre amatérskych hudobníkov. Okrem toho, že poskytne priestor pre fanúšikov hudby, je jeho cieľom vytvoriť hudobný súbor, ktorý bude reprezentovať obec.

Vo štvrtok 13. septembra sa od 15.00 h do 18.00 h bude v malej sále Spoločenského domu v Záhorskej Bystrici konať zápis do kurzov Tvorivého centra. "Prihlásiť sa môže každý, koho hranie na hudobnom nástroji baví," uviedla Andrea Serečinová z občianskeho združenia Cech amatérskych hudobníkov, ktorý Tvorivé centrum organizuje. Dodala, že aj keď je aktivita zameraná na amatérske „muzicírovanie", bude pod dohľadom skúsených hudobníkov, na čele s džezovým muzikantom Pavlom Bodnárom.

Na rozdiel od umeleckých škôl, ktoré poskytujú individuálnu výučbu, preferuje Cech amatérskych hudobníkov spoločné hranie. "Myslíme si totiž, že takéto hranie v partii amatérskych hudobníkov najviac baví," povedala Serečinová. "Naším cieľom je preto vytvoriť hneď niekoľko hudobných kapiel, ktoré budú môcť hrať od dychovky cez popmusic až po klasiku či džez, samozrejme bude to závisieť od záujmu."
Serečinová dodala, že chcú dať možnosť zahrať si komukoľvek bez ohľadu na hráčsku úroveň. "Vďaka Paľovi Bodnárovi, ktorý bude tvoriť aranžmány pre jednotlivé kapely, si svoj part v kapele zahrá aj ten, kto vie iba pár tónov."

Jednotlivé skupiny by sa mali schádzať na skúškach raz týždenne, kto bude mať záujem, bude môcť požiadať aj o individuálne cvičenia. "Z tých najlepších by sme chceli vytvoriť skupinu, ktorá bude bandom Záhorskej Bystrice a bude vystupovať na podujatiach, ktoré sa budú organizovať v obci, prípadne na podujatiach, na ktorých sa bude Záhorská Bystrica zúčastňovať ako partner," uviedla Serečinová.

Tvorivé centrum by malo začať fungovať v októbri. "Obec nám zadarmo poskytla priestory Spoločenského domu, a my sme sa zasa zaviazali odohrať pre obec šesť verejných produkcií," povedala Serečinová o dohode medzi samosprávou a občianskym združením.

(TASR)

Páčil sa vám článok?