Maďarskí benediktíni podali pre kaštieľ diplomatickú nótu

7.9.2012
0
Maďarskí benediktíni podali pre kaštieľ diplomatickú nótu - Kastiel rusovce
Páčil sa vám článok?

Najvyšší predstavený Kongregácie maďarských benediktínov (KMB) Asztrik Várszegi odovzdal zástupcovi Úradu vlády SR diplomatickú nótu adresovanú premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Prehlasuje v nej, že na základe notármi overených testamentov časť nehnuteľností areálu kaštieľa v Rusovciach na území susedného Rakúska má svojho právoplatného dediča, ktorým je KMB. Slovenská vláda však podľa Várszegiho robí všetko preto, aby sa k tomuto majetku nedostali.

"Hrozí, že v blízkej budúcnosti časti nehnuteľností už nebude možné zachrániť a opäť prídeme o ďalšie významné architektonické dielo. Takýto prístup k predmetným nehnuteľnostiam je neprijateľný," argumentuje v nóte najvyšší predstavený KMB.

Maďarská kongregácia benediktínov v auguste avizovala, že sa pre vlastníctvo kaštieľa v Rusovciach môže obrátiť aj na fóra Európskej únie. Úrad vlády SR však považuje vlastnícke vzťahy okolo kultúrnej pamiatky za vyrovnané. "Vlastníkom pozemkov vo výmere približne 13,5 ha a na nich stojacich objektov - kaštieľ, čeľadník a vodná veža - je Úrad vlády SR, čo už právoplatne potvrdil súd. Nehnuteľnosti a príslušné pozemky sú riadne zapísané v liste vlastníctva, to znamená, že príslušný areál je vo vlastníctve štátu, v správe Úradu vlády," uviedol pred časom Úrad vlády SR.

(TASR)

Páčil sa vám článok?