V Jarovciach odštartovali školský rok aj OLOmpiádu

3.9.2012
0
V jarovciach odštartovali školský rok aj olompiádu - Olompiada1
Páčil sa vám článok?

Na Základnej škole v malej bratislavskej mestskej časti Jarovce dnes nielenže slávnostne otvorili nový školský rok, ale odštartovali aj prvý ročník Olompiády. Súťaž bratislavských škôl v separovanom zbere má deti zábavnou formou naučiť triediť odpad a uvedomiť si dôležitosť ochrany životného prostredia.

Do školských lavíc dnes v Bratislave zasadlo celkovo 25.000 žiakov v 83 školách. Prváčikov má hlavné mesto 3600, o 80 menej ako minulý rok. V škole na Trnkovej ulici dnes malých prváčikov najprv slávnostne predstavili a k novým spolužiakom ich odviedli končiaci deviataci. Do prvej triedy ich bude chodiť 18. Potom prišla na rad Olompiáda. Žiaci zapálili olompijský oheň, zaznela olompijská hymna s textom Daniela Heviera a punc súťaživosti dali projektu aj olympijskí reprezentanti Peter a Pavol Hochschornerovci.

Otvorenie prvého ročníka v Jarovciach nebolo náhodné, ten nultý totiž vyhrali práve jarovskí žiaci. Do súťaže sa ich zapojilo 127 a spolu vyzbierali vyše 3630 kilogramov papiera a 630 kilogramov plastu. "Chytila sa toho celá dedina, ľudia zbierali pre deti, vnúčatá, susedov, pre príbuzných. A deti to povzbudilo, zvíťazili predsa z celej Bratislavy," opísal nultý ročník súťaže starosta Pavel Škodler. Okrem finančnej odmeny získala škola aj putovný pohár v stvárnení mladého bratislavského dizajnéra Juraja Výboha.

ňV Bratislave sa podľa slov primátora Milana Ftáčnika odseparuje 25 percent odpadu. "Sú ale krajiny, ktoré dokážu separovať až 50 percent. My máme slušný výsledok, lebo sme začínali niekde na piatich percentách," povedal pre TASR. "Záleží len na nás, či papier odhodíme do koša, alebo do zberu. Keď budeme brať separovanie ako normálne, budeme môcť povedať, že projekt priniesol svoje ovocie," myslí si Ftáčnik, ktorý Jarovciam odovzdal aj diplom za najaktívnejšiu mestskú časť.

Prvým podujatím Olompiády bude 9. ročník akcie pod názvom "S OLO zadarmo do ZOO."  Stačí, ak každé z detí materskej školy v sprievode pedagógov prinesie pred vchod do Zoologickej záhrady v Bratislave minimálne desať prázdnych PET fliaš, obalov TETRA Pack alebo plechoviek od nápojov a vstupné vo výške 3 eur má zadarmo. Pre žiakov bratislavských základných škôl je stanovený minimálny počet 15 fliaš či obalov. Akcia potrvá od 17. septembra do 5. októbra. Žiakom do Jaroviec priniesli už aj dnes do areálu školy kúsok zoologickej záhrady, pohyboval sa medzi Nosáľ červený.

Nultý ročník Olompiády odštartoval v marci a v priebehu školského roka sa doň zapojilo 45 bratislavských škôl, ktoré vyzbierali vyše 30 ton papiera a viac než šesť ton plastu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?