Z cintorína ukradli jeden z najstarších náhrobných kameňov

31.8.2012
0
Z cintorína ukradli jeden z najstarších náhrobných kameňov - Devin kamen1
Páčil sa vám článok?

Verili by ste tomu, že ukradnúť sa dá aj dokument histórie, ktorý má podobu náhrobného kameňa na rodinnej krypte? Áno, stalo sa to na Devínskom cintoríne. Kamenná doska bola veľká a ťažká na jej ukradnutie musel zlodej použiť techniku napr. mechanickú ruku s nákladným autom.

Čo ho k tomu viedlo? Potreboval kameň do základov svojho domu? Zapáčil sa mu erb na kameni a chce sa ním pýšiť vo svojej záhrade ako s rodinným pokladom? Ťažko nájsť odpoveď.

Kameň z tejto rodinnej krypty patril k najstarším hrobom . Je pravdepodobné , že uvedené mená patrili rodine pochádzajúcej zo Saska pôsobiacej na dvore Márie Terézie, členovia rodu boli najmä v službách justície a vojska. Do šľachtického stavu bol rod Marfroni povýšený v r. 1726 Za vojenské zásluhy bol slobodný pán Manfroni z Marfortu vo funkcii viceadmirála odmenený krížom Márie Terézie. Ich meno je zapísané aj v Tirolských šľachtických matrikách.

Je odsúdeniahodné a nepochopiteľné , že sa nič proti takejto krádeži sa nedá urobiť. Stratu a náhradu škody môže ohlásiť a podľa správcu cintorína (pohrebníctvo Marianum) žiadať iba priamy pozostalý. Je nereálne, hľadať pozostalých po cudzincoch pôsobiacich v rokoch 1840-1888 - opäť jedna z chýb na ochranu historických artefaktov.

Uvedomujem si, že nie sme Národný cintorín aby sme požívali s tým spojené výhody , ale sme historicky dôležité teritóriu spojené s hradom Devín, pôvodne osada neskôr stredoveké mestečko, pohraničná obec a dnes jedna z mestských častí hlavného mesta Slovenska, má svoju bohatú minulosť tvorenú vo vzájomnej symbióze.

Devínsky Spolok priateľov staroslávneho Devína má cintorín podrobne zmapovaný a čiastočne sú už zamerané aj hroby tých ktorí tvorili históriu stredovekého mestečka (lodníci, rybári, remeselníci, obchodníci, starostovia, farári atď). V súčasnosti hľadáme sponzora na vydanie Sprievodcu po Devínskom cintoríne. Ukradnutý kameň bude chýbať, ak by ste ho niekde videli dajte nám vedieť. Pozrite aký bol zaujímavý.

Pavlína Rumanovská


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?