Múzeum opäť otvára pre verejnosť Apponyiho palác

29.6.2012
0
Múzeum opäť otvára pre verejnosť apponyiho palác - Apponyiho
Páčil sa vám článok?

Múzeum mesta Bratislavy oznamuje širokej verejnosti, že od utorka 3. júla 2012 opäť otvára pre verejnosť Apponyiho palác s Múzeom vinohradníctva a Múzeom historických interiérov.

Múzeum vinohradníctva a Múzeum historických interiérov sa nachádza v Apponyiho paláci postavenom v rokoch 1761 - 1762.

Múzeum vinohradníctva sa nachádza na prízemí a v suteréne Apponyiho paláca. Disponuje bezbariérovým prístupom do jednotlivých miestností expozície. Pestovanie hrozna a výroba vína zohrávali dôležitú úlohu v dejinách Bratislavy. Múzeum prezentuje dejiny vinohradníctva, pestovanie viniča, zber úrody i spracovanie hrozna na území mesta od staroveku až po 20. storočie. Predstavuje aj dve najvýznamnejšie bratislavské vinárske firmy Hubert J. E. a Palugyay, ktoré za svoju produkciu, najmä šumivého vína, získali mnohé medzinárodné ocenenia.

Múzeum historických interiérov sa nachádza na prvom a druhom poschodí Apponyiho paláca. Prvé poschodie so zachovaným pôvodným dreveným obložením stien a maľbami je zariadené ako Reprezentačné piano nobile evokujúce šľachtický interiér z konca 18. storočia. Na druhom poschodí v miestnostiach so zrekonštruovanými nástennými maľbami sú vystavené ukážky zariadenia mestského interiéru z obdobia od konca 18. do konca 19. storočia.

Apponyiho palác disponuje bezbariérovým prístupom do jednotlivých miestností expozície. V ponuke pre návštevníka je pripravený systém - audio guide. Návštevné hodiny v múzeách sa riadia obvyklým režimom, ako to bolo pred uzavretím Apponyiho paláca. Utorok až piatok od 10:00 do 17:00, v sobotu a nedeľu od 11:00 do 18:00 h.

V Apponyiho paláci si možno zakúpiť vstupenku aj pre Starú radnicu a pozrieť si tzv. veľký okruh: Múzeum dejín mesta v Starej radnici, Múzeum vinohradníctva ako aj Múzeum historických interiérov v Apponyiho paláci. Podobne aj v Starej radnici si mno zakúpiť spoločnú vstupenku pre vyššie uvedené múzeá. Cena za tieto vstupenky je zvýhodnená. Viac info na www.muzeum.bratislava.sk v časti Múzeá MMB.

(mmb)

Páčil sa vám článok?