Slávu kráľovskej Bratislavy pripomenie aj Festival frankovky

20.6.2012
0
Páčil sa vám článok?

Súčasťou Korunovačných slávností v Bratislave bude po prvý raz aj Festival frankovky. Začína sa už v piatok 22. 6. 2012 a jeho zavŕšením bude slávnostné požehnanie vínu, ktoré sa uskutoční po inscenovanom obrade korunovania cisárovnej Eleonóry, v nedeľu 24. 6. 2012 popoludní.

Podľa organizátorov festivalu je spojenie slávnosti frankovky a Korunovačných slávností logické. Korunovačné slávnosti majú pripomenúť slávne kráľovské obdobie Bratislavy, ktoré je späté najmä s menom Márie Terézie. A s jej menom je zasa spojená frankovka. Práve Mária Terézia veľmi obľubovala Račiansku frankovku, ktorej udelila privilégium. Uznala ju ako víno vhodné na cisársky stôl, kde sa aj často servírovalo. Organizátori festivalu taktiež pripomínajú fakt, že počas reálnych korunovácií sa v minulosti plnili bratislavské fontány kvalitným vínom.

Festival frankovky otvorí v piatok o 15.00 h na Primaciálnom námestí primátor hlavného mesta SR Milan Ftáčnik spolu s prvým predsedom konzulátu Vinárskeho rytierskeho rádu Ordo equestris vini europae Františkom Slezákom. Na Festivale frankovky  sa predstaví deväť bratislavských vinárov, pričom až sedem z nich je z Rače. Nebude medzi nimi chýbať spoločnosť Villa Vino Rača, ktorá vo svojom stánku ponúkne šesť druhov frankovky. Okrem Račianskej frankovky to bude aj Tereziánska frankovka či Frankovka ružová.

Festival ponúkne od piatka do nedele ochutnávku vín, ale aj gastronomických špecialít. Obrazovo najpôsobivejšou časťou Festivalu bude jeho vyvrcholenie - slávnostné narazenie sudu kráľovským sprievodom, ktoré sa odohrá po nedeľňajšom korunovačnom obrade, približne o 16.00 h.

Cieľom organizátorov Festivalu je podporiť bratislavských vinárov a viac odprezentovať vinárske a vinohradnícke tradície v Malokarpatskom regióne.

(TASR)

Páčil sa vám článok?