Cez víkend v Devínskej bude Festival chorvátskej kultúry

20.6.2012
0
Cez víkend v devínskej bude festival chorvátskej kultúry - Festival chorvatov
Páčil sa vám článok?

Prehliadka chorvátskych piesní a tancov či ochutnávka tradičných chorvátskych jedál čaká počas najbližšieho víkendu 23. a 24. júna 2012 obyvateľov i návštevníkov bratislavskej Devínskej Novej Vsi. V mestskej časti sa totiž uskutoční tradičný 24. ročník Festivalu chorvátskej kultúry.

Program odštartuje v sobotu o 13.00 h seminárom s názvom Spolupráca s pradomovinou a vernisážou výstavy Chorvátske kroje. Nad týmito podujatiami prevzalo záštitu Veľvyslanectvo Chorvátskej republiky na Slovensku a Slovenské národné múzeum - Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku. Od 15.00 h sa začne prezentácia tradičných chorvátskych jedál a nápojov a popoludní na deti čakajú aj tvorivé dielne s názvom Rieky a moria očami detí vo Farskom centre. Na rovnakom mieste si môžu Devínskonovovešťania aj návštevníci mestskej časti pozrieť vernisáž amatérskych fotografií Chorvátsko mojimi očami. Prvé vystúpenia zahraničných folklórnych súborov sa začnú o 18.00 h. Po nich bude obyvateľov zabávať tanečný workshop a hudobná zábava.

Nedeľný program o 10.30 h uvedie bohoslužba v chorvátskom jazyku v Kostole sv. Ducha. Na popoludnie je pripravená tradičná chorvátska gastronómia a vystúpenie folklórnych súborov, tentoraz slovenských. Chorvátska zábava potom potrvá až do 22.00 h.

Podujatie organizuje Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku - člen Svetového kongresu Slovákov a mestská časť Bratislava - Devínska Nová Ves. Festival sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR. Informácie nájdu záujemcovia aj na www.slovhrvat.sk alebo www.devinskanovaves.sk.

TASR informoval Dárius Krajčír z Miestneho úradu v Devínskej Novej Vsi.

(TASR)

Páčil sa vám článok?