Spoločnosť spravujúca amfiteáter sa ohradila voči tvrdeniam P. Čiernika

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Koncom februára sme informovali o zámeroch mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ktorá prevzala od mesta do svojej správy amfiteáter na Búdkovej ceste, využiť územie, na ktorom sa nachádza, na iné účely. Objavili sa prvé reakcie.

Proti niektorým tvrdeniam, ktoré v tejto súvislosti na stránkach našich novín vyslovil starosta Starého Mesta Peter Čiernik, sa ohradil Andrej Šimončič, konateľ spoločnosti Debut, ktorá má od mája 1995 amfiteáter v prenájme. Ide najmä o tvrdenia, že amfiteáter je dlhé roky nevyužívaný a schátraný. Podľa jeho slov bol areál dokončený a uvedený do prevádzky pod správou Parku kultúry a oddychu (PKO) v roku 1984 ako sezónna prevádzka. Od roku 1989 bol uzatvorený a nestrážený, obývali ho bezdomovci a rôzne živly a až do mája 1995 odkedy je v prenájme spoločnosti Debut, o areál nikto neprejavil záujem. „Areál sme prebrali v dezolátnom a nefunkčnom stave od PKO, ktoré sa v tom čase ani nezaujímalo, čo sa počas ich niekoľkoročného správcovstva deje na pôde dnes takého zatracovaného amfiteátra,Lokality na nábreží sa stávajú centrom pozornosti investorov a časť z nich na ľavom brehu Dunaja je už v súkromných rukách. V prípade úsekov na pravom brehu Dunaja sa chce mesto vyhnúť niektorým chybám z minulosti,“ uviedol A. Šimončič. „Podarilo sa nám areál zrevitalizovať a uviesť do prevádzkyschopného stavu až nadľudským úsilím z vlastných finančných zdrojov. Amfiteáter sme zviditeľnili mnohými akciami. Od roku 1995 sa vďaka nám uskutočnilo asi 22 veľkých koncertov a dva trojdňové festivaly s medzinárodnou účasťou.“

V súčasnosti sa v areáli počas letnej sezóny uskutočňuje premietanie najnovších filmov trikrát do týždňa s najnižším vstupným v meste a iné akcie podľa ponúk hudobných agentúr. V zimnom období sa uskutočňujú malé klubové koncerty, kde dostávajú príležitosť mladí interpreti. „Každý rok sa pripravuje aspoň päť koncertov,“ vyhlásil A. Šimončič. Ako dodal, amfiteáter je strážený a bezdomovci a iné živly sa tu nezdržiavajú. Na margo tvrdení, že koncerty spôsobujú hluk, ktorý vyrušoval obyvateľov v priľahlom okolí a šíril sa až na Kramáre, uviedol, že to nie je pravda.

Pripomeňme, že podľa starostu P. Čiernika má mestská časť v úmysle iniciovať vznik štúdií, ktoré by zhodnotili využitie tohto územia s tým, že po ich vyhodnotení sa rozhodne o jeho prípadnom zmysluplnejšom využití, napríklad na účely bývania, s tým, že zachovaná by bola aj jeho kultúrna funkcia, ale v menšom rozsahu. „Areál sa nachádza v jednej z najlukratívnejších častí Bratislavy a postaviť si tu vilku má záujem nejeden solventnejší podnikateľ alebo politik,“ uviedol A. Šimončič. „Pri rozlohe 2,2 hektára si dajme hneď odpoveď - koľko 10-árových pozemkov tu vznikne? A pokiaľ ide o zachovanie kultúry, ale v menšom, vtedy už nebude prekážať nikomu, že hluk je vraj počuť na Kramáre?“

Žiada sa dodať, že mestské zastupiteľstvo zverilo amfiteáter do správy mestskej časti s podmienkou na zachovanie jeho využitia na kultúrne a spoločenské účely. K téme sa ešte vrátime.

Páčil sa vám článok?