Magistrát pomôže Múzeu židovskej kultúry

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Situácia okolo vysťahovania Múzea židovskej kultúry, ktorá začala zaujímať aj židovskú komunitu v zahraničí, nie je taká dramatická, ako sa zdalo na prvý pohľad. O umiestnení jeho expozícií sa bude rokovať.

Múzeu sa k 31. decembru 2003 skončila nájomná zmluva na nebytové priestory vo vlastníctve mesta a mesto podalo žalobu, čo vyvolalo určitý rozruch. Veľvyslanec SR v Tel Avive Milan Dubček zaslal primátorovi Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému list, v ktorom uviedol, že o osud múzea majú obavy členovia Spolku Židov pochádzajúci z Československa. Krajania v Izraeli s možným vysťahovaním Múzea židovskej kultúry z jeho súčasného sídla v Zsigrayovej kúrii na Židovskej nesúhlasia. Viacerí sa obrátili, alebo sú rozhodnutí obrátiť sa, so žiadosťou o pomoc na Múzeum holokaustu Yad Vashem, Svetový židovský kongres, Knesset a vládu štátu Izrael. M. Dubček sa prihovoril za to, aby magistrát našiel riešenie na zachovanie Múzea židovskej kultúry v objekte Zsigrayovej kúrie tak, „aby táto otázka nekomplikovala rozvíjajúce sa vzťahy s Izraelom“.

Podľa hovorcu primátora Milana Vajdu magistrát v priebehu januára tohto roku všetkým subjektom, ktorým vypršal k 31. decembru 2003 nájom, zaslal tzv. žalobu z opatrnosti. Týka sa to približne troch desiatok subjektov, medzi ktorými je napríklad aj Únia miest SR, Dopravný podnik Bratislava a iné. „Vzhľadom na veľmi zlé skúsenosti samosprávy s uvoľňovaním priestorov po skončení nájmu je to opatrenie, ktoré mesto bežne uplatňuje bez rozdielu,“ zdôraznil. „Pochopiteľne, samospráva hlavného mesta má seriózny záujem vyriešiť ďalšie pôsobenie expozície Múzea židovskej kultúry v priestoroch mesta. Preto vlastnú žalobu z opatrnosti voči múzeu magistrát pred časom stiahol. V súvislosti s ďalším pôsobením expozície primátor Andrej Ďurkovský v súčasnosti rokuje s čelnými predstaviteľmi židovskej komunity v Bratislave a bude tiež rokovať s ministrom kultúry Rudolfom Chmelom, pod rezort ktorého Múzeum židovskej kultúry organizačne spadá. Mesto má v spolupráci s rezortným ministerstvom pripravený návrh na rozšírenie expozície múzea, a to dokonca v priestoroch mesta.“

Páčil sa vám článok?