Okolie bieleho pamätníka Brána slobody v Devíne obnovia

4.5.2012
0
Okolie bieleho pamätníka brána slobody v devíne obnovia - Brana slobody
Páčil sa vám článok?

Sútok riek Dunaj a Morava v malej bratislavskej mestskej časti Devín sa zmení. Samospráva totiž dostala dotáciu vo výške 5200 eur, aby mohla zaplavované okolie bieleho pamätníka obetiam železnej opony obnoviť. Konečný vzhľad okolia Brány slobody budú môcť pripomienkovať aj samotní občania.

Neudržiavaný hrboľatý trávnik, výmole po povodniach a kolesách áut s prívesmi člnov či vyšliapaná prašná cestička trápili podľa koordinátora projektu Patrika Martina z miestneho úradu Devín už niekoľko rokov. Preto sa rozhodla o finančný príspevok požiadať. Zo schválenej sumy plánuje spevniť plochy, vysadiť trávnik a postaviť chýbajúce informačné tabule na náučnom chodníku k Devínskej hradnej skale. Príspevok dostane z grantového programu nadácie Ekopolis a spoločnosti Heineken Pohoda za mestom 2012. Konfederácia politických väzňov na Slovensku jej zase zafinancuje osádzanie lavičiek pri pamätníku. Z vlastných prostriedkov si mestská časť zaplatí výsadbu drevín.

"Vzhľadom na to, že ide o mimoriadne významné územie, je potrebné sem vstupovať len s takými zásahmi, ktoré sú nielen v súlade s prírodnou ochranou územia, spoločensko-historickým duchom miesta, ale mali by odrážať aj praktické potreby Bratislavčanov a turistov," uviedol pre TASR Martin. Samospráva chce preto vo štvrtok 10. mája uskutočniť plánovacie stretnutie v devínskom Dome kultúry na Rytierskej ulici. "Na stretnutie budú okrem občanov pozvaní aj architekti, ktorí spoločne vytvoria podklad pre doriešenie a finálny vzhľad priestoru," poznamenal koordinátor. Devín plánuje, že v priebehu júna a júla sa obnova uskutoční a najneskôr v auguste už bude k dispozícii verejnosti.

Slovanské nábrežie vrátane priestoru sútoku bolo kedysi súčasťou takzvanej železnej opony, nachádzali sa tu ploty s ostnatými drôtmi. Na pamiatku ľudí, ktorí zahynuli pri jej prekonávaní, tam bol vybudovaný pamätník Brána Slobody. Priestor využívajú návštevníci aj Devínčania pre posedenie v tráve a každoročne sa tu organizujú kultúrne a spoločenské podujatia. Po hrade je zrejme druhým najnavštevovanejším miestom v Devíne.

(TASR)

Páčil sa vám článok?