Výstup na hrad Devín sa zrejme stane tradíciou

27.4.2012
0
Páčil sa vám článok?

Výstup na hrad Devín sa zrejme stane tradíciou. Záujem na tom má predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

"Je to logické pokračovanie toho, čo na župe považujeme za súčasť našej práce, teda hlásenie sa k tradíciám a hodnotám aj našich predkov, aj z hľadiska viery, aj z hľadiska nášho vlastenectva," povedal Frešo.

Dom Matice slovenskej spolu s BSK organizuje Národnú slávnosť na Devíne, ktorá sa uskutoční túto nedeľu (29.4.). Deň bude venovaný pamiatke vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda, ako aj výstupu na hrad Ľudovíta Štúra a jeho druhov. Slávnosť sa bude podľa Tkáča skladať z dvoch častí. Prvá je duchovná, ktorá priamo súvisí s misiou solúnskych bratov Cyrila a Metoda a ich príchodom. Tento sviatok však možno podľa neho nazvať aj sviatkom slovenčiny. "V roku 1785 na fare v Devíne trávil dva mesiace prázdnin Anton Bernolák, dva roky predtým ako kodifikoval slovenský jazyk," vysvetlil predseda matice.

Aktuálna púť má byť súčasťou osláv už 1150. výročia príchodu Konštantína a Metoda na naše územie. V rámci programu sa bude konať o 10.30 h púť na Devín. Na námestí na Devíne je na 12.30 h naplánovaný kultúrny program vrátane ukážok výroby umeleckých ľudových remesiel spojených s predajom. O 14.30 h sa vystúpi na hrad Devín, kde sa položia vence k soche kráľa Rastislava. Na hrade, kolíske slovenskej a slovanskej vzdelanosti, privíta účastníkov kráľ Rastislav, ktorý odprevadí prítomných k staroslovenskej bazilike z 9. storočia. Tkáč dodal, že počas výstupu na hrad položia veniec aj k pamätníku obetiam železnej opony. "Chceme si uctiť aj ľudí, ktorí bojovali za našu slobodu," doplnil.

(TASR)

Páčil sa vám článok?