Cirque du Soleil nadchol bratislavských divákov

16.2.2012
0
Cirque du soleil nadchol bratislavských divákov - Cirque1
Páčil sa vám článok?

Úspešnú premiéru predstavenia Saltimbanco absolvoval kanadský cirkus svetového mena Cirque du Soleil v stredu večer 15. februára 2012 na zaplnenom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Odmenou umelcom za špičkové výkony bol tak ako všade vo svete záverečný standing ovation.

Predstavenie Saltimbanco má Cirque du Soleil na repertoári od apríla 1992 a jeho európske turné je vlastne jeho derniérou. Počas skoro dvadsiatich rokov si vyslúžilo veľký ohlas u viac ako 11,5 milióna nadšených divákov na celom svete. Jeho režisérom je Franco Dragone (1952), Belgičan narodený v Taliansku, ktorý s týmto svetovo uznávaným ansámblom pracuje ako režisér od roku 1985. Saltimbanco (z talianskeho saltare banco, čo v preklade doslova znamená skákať na lavičke) čerpá inšpiráciu z každodenného diania vo veľkomestách, z ľudí, ktorí v nich žijú.

Saltimbanco je dvojhodinová skladačka ôsmich umeleckých obrazov, ktoré prezentuje päťdesiatka umelcov z dvadsiatich krajín sveta. Zaplnené hľadisko pobavila už kontaktná rozcvička umelcov s hľadiskom akoby overtúra pred samotným predstavením, kde sa umelci rozbehli medzi divákov v prvých radách, aby s nimi rozohrali krátke zábavné epizódky. Tie naplno rozbalil v priebehu predstavenia klaun v inej - modernej podobe, bez červeného nosa a kockovaného saka, keď si do arény na spoluúčinkovanie vybral divákov z hľadiska.

V jednotlivých číslach predviedli umelci prvky najvyššej akrobacie, či už pri cvičeniach na vertikálnych čínskych tyčiach, trojité saltá na hojdačke alebo efektnú akrobaciu na visutých hrazdách pod "kopulou" zimného štadióna, pri ktorých sa často doslova zastavoval dych. Elegantné bolo aj finále, keď sa na scéne predvedie celá medzinárodná zostava účinkujúcich. Je škoda, že divák sa nedostane do zázemia cirkusového pódia, ktoré zaberá skoro tretinu plochy zimného štadióna. V zázemí sa o účinkujúcich umelcov stará skoro päť desiatok technikov, kostymérov a maskérov. Každý kus náradia, každý kostým, až po poslednú rekvizitu, má svoje presné miesto a v zázemí panuje rovnaká precíznosť ako na pódiu.

Cirque du Soleil nie je cirkus, na aký je slovenský divák zvyknutý, to znamená šapito a manéž vysypanú pilinami. Celý program Cirque du Soleil vytvárajú iba artisti, nepotrebujú zverinec ani drezúry zvierat, tak často kritizované rôznymi ochranárskymi zoskupeniami. Každá sekunda programu od prvej po poslednú minútu je dokonale prepracovaná, choreografia dbá precízne na každý jeden pohyb všetkých umelcov, či sú už v centre pozornosti alebo tvoria zbor na scéne. K tomu svetelné, zvukové efekty, živá kapela a živý spev na scéne. Cirque du Soleil pobudne v slovenskej metropole do konca týždňa a tak návštevníci ďalších siedmich predstavení sa majú načo tešiť.

Cirque du Soleil začínal v roku 1984 so skupinou 20 účinkujúcich. Debutoval 16. júna 1984 predstavením Le Grand Tour du Cirque du Soleil. Dnes má táto spoločnosť so sídlom v Montreale 5000 zamestnancov, z toho viac ako 1300 umelcov z viac než 50 rôznych krajín. Jeho predstavenia videlo viac ako 100 miliónov divákov na šiestich kontinentoch. V roku 2011 mal na repertoári 22 predstavení.

"Natrénovanie novej šou trvá pol až tri štvrte roka, do Saltimbanca som nastúpil už v priebehu jeho uvádzania. S novými členmi sme pri nástupe trénovali toto predstavenie štyri mesiace, najdlhšie sme trénovali vystúpenie s hojdačkou, najprv s istením, posledné tri týždne už sme skákali bez istenia. Každú postavu v tejto šou majú natrénovanú aspoň dvaja artisti, to pre prípad zranenia. Každý akrobat účinkuje iba v jednom predstavení, to vám totiž zaberie celý čas, tréningy a vystúpenia," povedal pre TASR po vystúpení akrobat David Vyoral z moravského Zlína, bývalý reprezentant Českej republiky v športovej gymnastike.

(TASR)

Páčil sa vám článok?