Študenti gymnázia sa o šimpanzoch učili v ZOO

28.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Od ľudí k šimpanzom a späť. To bol názov vzdelávacieho projektu, ktorý mal pomôcť študentom porozumieť preberanému učivu. V bratislavskej Zoologickej záhrade ho v piatok zorganizovali študenti Gymnázia Ladislava Novomeského v rámci národného projektu KomPrax.

Študenti kvarty pripravili pre svojich mladších spolužiakov náučné a tvorivé aktivity. Už o 10.00 h si v klubovni ZOO mohli pozrieť prezentáciu o podobnosti šimpanzov a ľudí. Žiaci sa tiež dozvedeli, aký je rozdiel medzi životom v zajatí a vo voľnej prírode, prečo sú šimpanzy ohrozené a ako ich treba chrániť. V pavilóne primátov na nich potom na štyroch stanovištiach čakali rôzne aktivity. Nacvičovali krátke scénky, vytvárali fotopríbehy a plagáty, vyrábali pre šimpanzy špeciálne hračky, ako napríklad papierové škatule, naplnené oblečením a zeleninou.

Podľa slov Kataríny Matejovičovej z bratislavskej ZOO výučba hravou formou študentov veľmi zaujala a bola pre nich skutočným spestrením. "Najväčší úspech malo vyrábanie hračiek a tvorba scénok, kedy mali študenti vymyslieť príbeh na tému ochrana a ohrozenie šimpanzov," povedala pre TASR. "Aktivity boli pripravené veľmi tvorivo, preto i študenti reagovali aktívnym prístupom," dodala.
Študenti tiež mohli pozorovať kŕmenie šimpanzov a aj to, ako zvieratá na hračky reagujú. Popoludní sa v klubovni ZOO vyhodnotili práce, ktoré na jednotlivých stanovištiach vytvorili.

Organizácia podujatia bola vo veľkej miere v rukách samotných študentov. "Tí ju zvládli pomerne dobre. Vyskytli sa malé nedostatky, ktoré im však pracovníci ZOO pomohli odstrániť," pokračovala Matejovičová. Zoologická záhrada sa podľa jej slov snaží aj podporou tohto vzdelávacieho projektu informovať verejnosť a mladých ľudí o význame ľudoopov v prírode a potrebe ich neustálej ochrany. "Študenti sa navyše učia tvorivosti a schopnosti organizácie podujatia."

Národný projekt KomPrax (kompetencie pre prax) organizuje Slovenský inštitút mládeže IUVENTA. Je zameraný na podporu kvality práce s mládežou, ktorá okrem iného pomôže pri výchove mladej aktívnej generácie. Projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?