Časť výtvarnej obce podporuje projekt Danubiana

13.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Zástupcovia slovenskej výtvarnej obce podporili projekt Danubiana - Slovenské centrum vizuálnych umení, ktorého zámerom je rozšírenie existujúcich výstavných priestorov súčasnej Danubiany na dôstojnú prezentáciu slovenského a svetového výtvarného umenia. Tento názor chcú tlmočiť ministrovi kultúry Danielovi Krajcerovi na spoločnom stretnutí 16. januára 2012.

Spoločné stanovisko poskytli zástupcovia Slovenskej výtvarnej únie, Spolku výtvarníkov Slovenska, Spoločnosti voľných výtvarných umelcov, Umeleckej besedy slovenskej, Asociácie teoretikov, kritikov a historikov výtvarného umenia na Slovensku a Združenia historikov moderného výtvarného umenia.

"Jednoznačne podporujeme projekt Danubiana - Slovenské centrum vizuálnych umení, ktorého zámerom je rozšírenie existujúcich výstavných priestorov súčasnej Danubiany na dôstojnú prezentáciu slovenského a svetového výtvarného umenia," uvádzajú. Za veľký prínos považujú nový spôsob financovania projektu: spojenie súkromných a verejných zdrojov vo forme novovzniknutej neziskovej organizácie s väčšinovým podielom štátu.

"Naša podpora Danubiany nie je zameraná proti vytvoreniu výstavných priestorov na prezentáciu najaktuálnejších alternatívnych tendencií vo výtvarnom umení, ktoré by mala zastrešit inštitúcia typu Kunsthalle. Vytvorenie takejto inštitúcie dlhodobo podporujeme. Nechápeme preto aktivity časti výtvarníkov a teoretikov, ktorí projekt Danubiana odmietajú, šíria zavádzajúce informácie a dokonca požiadali vládu o jeho zrušenie. Kedže prostriedky, určené na dobudovanie Danubiany, boli účelovo vyčlenené na tento projekt, ich postoj môže spôsobit, že by slovenská kultúra mohla v konečnom dôsledku o ne prísť, nehovoriac o tom, že by zároveň prišla i o súčasné Múzeum Danubiana a všetky jeho aktivity," uvádza sa vo vyhlásení zástupcov výtvarnej obce.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?