Z Danubiany má byť múzeum moderného umenia

19.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Do roku 2014 by malo na Slovensku vzniknúť múzeum moderného umenia, takzvaná kunsthalle. Projekt vznikne rozšírením súčasnej Danubiany a bude výstavným priestorom pre súčasné výtvarné a vizuálne umenie. Zároveň bude aj dokumentačným centrom s knižnicou. Dnes o tom informoval minister kultúry Daniel Krajcer.

Práve dnes sa podľa Krajcerových slov vytvorila nezisková organizácia s názvom Danubiana - Slovenské centrum vizuálnych umení, do ktorej vložila svoj majetok súčasná Danubiana. Ministerstvo kultúry zase získalo po úprave tohtoročného rozpočtu na projekt čiastku sedem miliónov eur.

"Dohodli sme sa, že projekt dostavby uskutočníme spoločne s týmto súkromným partnerom," podotkol Krajcer. Dvadsať rokov budú múzeum spoločne prevádzkovať a potom prejde plne do vlastníctva štátu aj so všetkými dielami, ktoré počas tohto obdobia nadobudne.

"Aj súčasný model fungovania je však pod absolútnou kontrolou zástupcov štátu," ubezpečil Krajcer. Prvým riaditeľom kunsthalle bude súčasný šéf Danubiany Vincent Polakovič. "Chceme tým aj oceniť jeho osobný a umelecký vklad to tohto projektu," priblížil Krajcer.

Verejné obstarávanie na výstavbu projektu by sa malo zrealizovať v priebehu roku 2012 a samotná stavba sa môže podľa Polakoviča rozbehnúť v roku 2013. "Ak všetko dobre dopadne, stavba by mala byť ukončená do konca roka 2013," dodal Polakovič. Naplno by tak kunsthalle začala fungovať v roku 2014.

(TASR)

Páčil sa vám článok?