Sade ponúkla v Bratislave elegantný večer

14.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Nedeľa 13. novembra 2011 bola pre Bratislavu ďalším hudobným sviatkom. Presne po týždni vystriedala nemeckú rockmetalovú formáciu Rammstein na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu speváčka Sade Adu. V rámci svetového turné s názvom Sade Live zavítala táto speváčka a skladateľka aj do slovenskej metropoly.

Bol to skutočne elegantný večer, dvojhodinové stretnutie speváčky so zamatovým hlasom, ktorá rovnako dokonale interpretuje jazz, rhythm&blues aj soul, si zaplnená aréna vychutnávala už od úvodnej skladby Soldier Of Love z rovnomenného najnovšieho albumu, po nej Your Love Is King z debutového albumu Diamond Life, ktorý vydala v júli 1984. Z najnovšieho albumu zahrala Sade a jej skupina rovnakého mena celkom šesť piesní, okrem úvodnej Soldier Of Love aj Skin, In Another Time, Bring Me Home, Morning Bird a The Moon and The Sky.

Samozrejme, došlo aj na piesne z ďalších piatich albumov, Kiss Of Life, Love Is Found, najznámejší megahit Smooth Operator, Jezebel, Is It a Crime, Love Is Stronger Than Pride, All About Our Love, Paradise, King Of Sorrow, The Sweetest Taboo, Pearls a No Ordinary Love. Záverečnú By Your Side už počúvala a tlieskala aréna po stojačky. Ďakujem Bratislava - boli úprimné slová speváčky, ktorá originálne predstavila aj skupinu, keď každého jej člena vzala za ruku, úklonom sa mu poďakovala a povedala o ňom pár slov. Z Bratislavy sa bez prídavku neodchádza, ten v podaní Sade bol Cherish The Day zo štvrtého albumu Love Deluxe z novembra 1992.

Zaujalo koncertné pódium, otvorené aj z bočných strán, takže aj diváci na bočných tribúnach na úrovni pódia mali dobrý výhľad. Šikmé pódium vo viac ako dvojmetrovej výške skrývalo v podlahe päť zdvíhacích stolov, na ktorých "zo zeme" vyrástla v úvode sprievodná kapela aj speváčka samotná. K tomu dokonale prepracované svetelné efekty, zadná veľkoplošná projekcia, na ktorej sa striedali filmové dokrútky so živým obrázkom z pódia a dve bočné a hlavne dostatočne veľké projekčné plátna, ktoré ponúkali detailné zábery na speváčku či muzikantov kapely. Efektné bolo aj zakrytie pódia tylovými závesmi po všetkých troch stranách pri piesňach Smooth Operator aj záverečnej Cherish The Day, takže predná projekcia bola napodobeninou 3D projekcie newyorských mrakodrapov. Bolo sa teda aj načo pozerať, ale neboli to žiadne zbytočnosti v podobe dymostrojov či iných lacných efektov; jednoznačne dominoval spev a hudba.

Sade Adu, ktorú svojho času médiá nazvali aj "čokoládová kráska" zaujala svojou prirodzenosťou na javisku, prvú časť koncertu odetá celá v čiernom nohavicovom kostýme a vyčesanými vlasmi, v druhej časti v bielych dlhých šatách, bosá, s rozpustenými vlasmi - a rovnako pekná. Počas záverečného potlesku sa stihla druhý raz prezliecť pred prídavkom do dlhých červených šiat a opäť bez topánok. Na výraznom úspechu celého vystúpenia má veľký podiel aj jej skupina, v ktorej vynikli najmä gitarista a saxofonista Stuart Colin Matthewman, basový gitarista Paul Spencer Denman a hráč na klávesových nástrojoch Andrew Hale. Ďalšou zastávkou na turné bude nemecké Lipsko už v utorok 15. novembra, o deň neskôr hrajú v nemeckom Mannheime a 18. novembra vo švajčiarskom Zürichu. Celé turné zakončí 16. decembra v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch.

Speváčka a skladateľka Sade (vlastným menom Helen Folasade Adu) sa narodila 16. 1. 1959 v nigérijskom Ibadane, jej otec bol Nigérijčan, univerzitný profesor, matka Angličanka, zdravotná sestra. Po rozvode rodičov sa s matkou a straším bratom vrátili späť do Anglicka. Sade študovala módu na strednej umeleckej škole, tu začala aj so spevom, bola členkou skupiny Arriva. Zároveň sa venovala aj modelingu, pracovala ako modelka. Účinkovala aj ako členka funky zoskupenia s názvom Pride. V júli 1984 vydala debutový album Diamond Life. Z tejto platne sú aj prvé hity Your Love Is King a Smooth Operator, ktorý v hitparáde bodoval v októbri 1984. Dva roky nato získala Cenu Grammy ako najlepší nový umelec. V roku 1989 sa usadila v Španielsku. Na svojom konte má dnes šesť štúdiových albumov, ten šiesty s názvom Soldier of Love vydala vo februári 2010, po deviatich rokoch od vydania predchádzajúceho Lovers Live, ktorý vyšiel vo februári 2002. V anglickej singlovej TOP 40 hitparáde mala do týchto dní sedem piesní, k diskografii patria aj tri vydané kompilácie, tá tretia The Ultimate Collection vyšla v máji tohto roku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?