Staromestské pašiové hry v uliciach mesta

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Staromestský projekt 12 mesiačikov bude v apríli v znamení najväčšieho kresťanského sviatku - umučenia Ježiša Krista.

Mestská časť Staré Mesto pripravila na Zelený štvrtok (8. apríla) a Veľký piatok (9. apríla) predstavenie Pašie podľa evanjelistu Jána. V oba dni o 22. hodine na Hlavnom námestí predstavia herci, tanečníci a speváci zboru Cantus a Opery SND príbeh umučenia Ježiša Krista podľa evanjelistu Jána, s hudbou Petra Zagara. Vstup na podujatie je voľný, vítaní sú všetci Bratislavčania.

Pašiové hry sú vlastne divadelným stvárnením príbehu o smrti Ježiša Krista podľa evanjelií Nového zákona. Pôvodne boli pašie súčasťou kresťanských bohoslužieb počas Veľkého týždňa, neskôr sa od nich oddelili a hrali sa nielen mimo bohoslužieb, ale aj mimo chrámov - a to na námestiach a v uliciach miest.

V Bratislave sa pašiové hry začali opäť hrávať v druhej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia - v Kostole Najsvätejšej Trojice a v Dóme svätého Martina. Ich scénickú a hudobnú podobu vytvorila skupina vtedy začínajúcich umelcov pod vedením scenáristu a režiséra Pavla Smolíka. Táto práca bola pre nich silným zážitkom, a tak sa dnes rozhodli obnoviť pašiové hry podľa svätého Jána pre mestskú časť Staré Mesto v rámci projektu 12 mesiačikov.

Páčil sa vám článok?