Bratislavská premiéra Děti ráje dopadla na výbornú

13.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dlhotrvajúcim potleskom a záverečným standing ovation skončila v stredu 12. 10. 2011 večer slovenská premiéra úspešného českého muzikálu Děti ráje. Ten sa po skoro troch stovkách repríz v Prahe do nedele 16. októbra 2011 nasťahoval do bratislavskej Incheba Expo Arény.

Príbeh muzikálu začína na konci 80. rokov. Partia maturantov trávi svoj voľný čas na diskotékach, ktorým kraľujú dídžeji Tom (Sagvan Tofi) a Stanley (Lukáš Vaculík). Ich protipólom je romantik Michal, ktorý píše básničky a skladá piesne. Jeho začínajúcu lásku k Eve prekazia intrigy a odchod celej rodiny do zahraničia. Po viac ako dvadsiatich rokoch sa vracia domov ako vdovec aj so synom Mickeym. Stretáva svoju dávnu lásku Evu, ktorá je rozvedená a žije s dcérou Bárou. V muzikáloch sa príbeh končí väčšinou dobre a platí to aj o Deťoch ráje. Zblížia sa dospeláci aj ich deti.

Celé obsadenie odviedlo vrcholný výkon, nad všetkými však predsa len vynikajú „kamarádi do deště" Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík. Tí  predviedli celý rozsah svojho hereckého umenia a Sagvan pridal aj spevácky výkon. Aj scenár sa Sagvanovi vydaril, dialógy sú písané v jazyku dnešnej mladej generácie, jednotlivé repliky sú plné slovných zvratov a nechýba v nich aj potrebná dávka humoru.

Děti ráje je prvý český hit muzikál v réžii aj na Slovensku dobre známeho Petra Novotného, autorom scenára je ďalší známy, spevák a herec Sagvan Tofi, choreografie zostavila Petra Parvoničová. Výtvarníkom scény je Ivo Žídek, kostýmy navrhla Zuzana Straková. Produkcia muzikálu vyrobila pre slovenské predstavenia nové scénické dekorácie, pôsobivá scéna využíva pohyblivé prvky, úsmev na tvári vyvolajú aj detaily v podobe nápisov na domoch z predchádzajúcej éry - Diskotéka RaJ (známa skratka názvu z éry 80. rokov Reštaurácie a jedálne), VB či predajňa potravín Pramen. Tie v druhej časti vymenia súčasné reklamné názvy ako Pizzeria či Casino.

Jednu z hlavných úloh „hrajú" nezabudnuteľné hity 80. rokov z autorského pera Michala Davida, Františka Jenečka, Zdeňka Bartáka a Vítězslava Hádla. A tak postupne „prišli" na scénu Decibely lásky, Každý mi tě lásko závidí, Chtěl bych žít, tak jak se má, Nonstop, Colu, pijeme colu, Poupata, Céčka, sbírá céčka, My máme príma rodiče, Největší z nálezů a strát, Třetí galaxie, Pár přátel, Každý mi tě lásko závidí či Nenapovídej. Viaceré z hitov sú prearanžované ako duetá či zborovky, ktoré interpretuje celá „company" na javisku. Nové aranžmány „sedia do pusy" aj mladým hercom, napriek tomu že ich poznáme väčšinou v podaní Michala Davida. Pôsobivé je finále, ktoré ešte umocní náladu z dobrého záveru príbehu, keď kompletné obsadenie odspieva megamix všetkých hitov z muzikálu. Ten dvihol zo stoličiek celé hľadisko a známe hity aj známe texty si zaspievalo javisko spolu s hľadiskom.

„Jéj, som veľmi spokojný," povedal pár minút po premiére pre TASR autor scenára a protagonista Sagvan Tofi a dodal: „v Čechách sme totiž dobrí, prešli sme si zložitými peripetiami, zo začiatku nám nikto neveril, museli sme si svoju pozíciu vybudovať od úplného začiatku, postupom času sme si však vybudovali pozíciu najlepšieho muzikálu na českej scéne. Báli sme sa trocha, ako dopadneme na Slovensku, pretože Slovensko ja zbožňujem, Slováci sú temperamentní a dajú vám najavo, keď je to dobré aj keď je to zlé, dnes som najšťastnejší človek."

Prvá idea muzikálu vznikla ešte v roku 2001. Scenár napísal Sagvan Tofi, keď pred ním odmietli túto úlohu viacerí renomovaní českí muzikáloví autori. Na domovskej scéne Divadla Goja Music Hall na pražskom Výstavisku mal muzikál premiéru 14. novembra 2009, v priebehu dvoch sezón má na svojom konte odohratých už 290 repríz, ktoré videlo štvrť milióna divákov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?