Výstava kráľa pop-artu Andyho Warhola

8.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Andy Warhol (1928-1987), tento kráľ pop-artu a enfant terrible americkej kultúry, je zárukou, že jeho výstavy priťahujú nielen (keď pominieme snobov) odborníkov a fajnšmekrov výtvarného umenia, ale aj širšiu verejnosť.

Na „vine" je charakter jeho tvorby, techniky či technológie, ale aj témy a objekty a subjekty ním zobrazované. Jeho artefakty nie sú ťažko dešifrovateľné a dokáže si v nich nájsť „to svoje" aj laik. Nakoniec, Warhol sám to s istou nadsádzkou deklaruje, keď vraví „Vždy som chcel vyrábať svoje obrazy technikou, ktorú by mohol použiť hocikto. Tak by som mohol vyrobiť rovnaký obraz ako Andy Warhol a ja by som sa ho nemusel ani dotknúť."

Pripomínať Warholove slovenské korene, ako aj jeho múzeum v Medzilaborciach, neďaleko Mikovej, kde žili Andyho rodičia, sa aj napriek všeobecnej znalosti týchto faktov vždy patrí.

Pôvodnou profesiou reklamný grafik a ilustrátor, rodák z Pittsburghu, šokoval v roku 1961 legendárnou sériou plechoviek Campbellových polievok, rovnako slávne sú jeho portréty populárnych umeleckých osobností (Elvis Presley, Warren Beatty, Natalie Woodová, Marilyn Monroe) alebo politikov či známe série kvetov a škatúľ. Maľba, kresba, grafické listy (v jeho najlepšom období, ktorým boli šesťdesiate roky minulého storočia, mu „nahrala" aj nová technika sieťotlače), ale aj hudba, film a vydavateľská produkcia, charakterizujú tohto všestranného umelca.

S rozsiahlym výberom z jeho tvorby sa môže Bratislavčania, ako aj návštevníci nášho mesta podrobne zoznámiť v týchto dňoch na výstave Andy Warhol - Umenie a život, ktorá je od 6. februára do 20. marca inštalovaná na prvom poschodí Esterházyho paláca Slovenskej národnej galérie. Expozíciu pripravilo Múzeum Andyho Warhola v Pittsburghu (odbornú spoluprácu za SNG má Alexandra Homoľová), ktoré vlastní a spravuje najrozsiahlejšiu kolekciu Warholových diel. Táto renomovaná inštitúcia zorganizovala východo- a juhoeurópske turné bohatej kolekcie človeka zo slávnej Factory v Manhattane, ktorá sa stala nielen miestom umeleckej tvorby, ale aj nekonformného životného štýlu komunity celebrít i neznámych obdivovateľov tejto výnimočnej osobnosti svetového umenia.

René Horváth

Z výstavy Andyho Warhola v SNG.
Foto - TASR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie