V zoo vypustili vyliečené dravé vtáky na slobodu

17.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Vyliečené dravé vtáky, dvoch sokolov myšiarov, vypustili dnes do voľnej prírody z rehabilitačnej stanice v bratislavskej Zoologickej záhrade. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyčlenilo 10.000 eur na rok 2011 na jej obnovené fungovanie. Na Slovensku je sieť 18 chovných a rehabilitačných staníc.

Jedného sokola myšiara vypustil rezortný minister József Nagy (Most-Híd) a druhého školáčka zo skupiny detí z východoslovenskej obce Nižná Myšľa postihnutej povodňami. Chlapci a dievčatá sa rekreujú v letnom tábore na západnom Slovensku, ktorý sa koná pod záštitou ministra Nagya. Podľa jeho slov ministerstvo má záujem sieť záchranných staníc rozšíriť. Pripomenul, že na tiesňové číslo 112 môže zatelefonovať aj občan, ktorý nájde raneného či vysileného živočícha.

"Od roku 2009 bola jedna záchranná stanica, realita ukázala, že to nie je praktické pre veľké vzdialenosti," konštatoval na tlačovej besede Nagy s tým, že riešením je mať zazmluvnené takého stanice a nájsť na ne financie, ich udržiavanie nie je náročné.

V súčasnosti je v zoo rehabilitačná stanica pre vtáky. "Na rokovaniach s MŽP SR sme sa dohodli, že počas ďalších rokov sa bude stanica rozširovať. Kŕmne dávky a veterinárnu starostlivosť bude hradiť MŽP SR," povedala riaditeľka zoo Miloslava Šavelová. Pre TASR uviedla, že ranené vtáky prinášajú do zoo ochranári alebo ľudia, ktorí ich nájdu. Výhodou tejto rehabilitačnej stanice je, že prijímame ranené vtáky 24 hodín, čo zvyšuje možnosť záchrany," zdôraznila.

MŽP SR ďalej informovalo, že pokiaľ ide o poľovnú zver, zákon o poľovníctve zakazuje manipuláciu a prevoz ranených živočíchov. Nález treba nahlásiť užívateľovi poľovného revíru. Túto problematiku rieši poľovný zákon.

(TASR)

Páčil sa vám článok?