Vinári pozývajú na koštovku frankoviek

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vrcholným momentom tohtoročného Račianskeho vinobrania bude slávnostné vyhlásenie výsledkov Medzinárodného festivalu Frankovky modrej, ktorý po prvýkrát v tejto vinohradníckej mestskej časti zorganizovali minulý utorok.

Festival usporiadala vinárska spoločnosť Villa Vino Rača, ktorá chce zavedením novej tradície pozdvihnúť meno frankovky na úroveň minulých rokov a ukázať, že toto červené víno sa môže vyrovnať aj známejším odrodám. Toto tvrdenie napokon potvrdila aj medzinárodná účasť na festivale, aj fakt, že dve nezávislé komisie napokon pridelili zlatú medailu frankovke zo zahraničia.

Titul šampióna a zlatú medailu získala v kategórii vína tiché červené suché spomedzi 96 vzoriek Frankovka modrá, akostná, ročník 2004 z produkcie Weinbau Pelzmann z Rakúska (90 bodov).

Takisto titul šampióna a striebornú medailu udelili v kategórii vína tiché ružové vínu Frankovka modrá Rosé, kabinetné 2005, za 85,14 bodu od pezinského výrobcu Vino Matyšák.

Striebornú medailu a víťazstvo v tretej kategórii vína tiché ostatné - prírodne sladké frankovky, si odniesla Frankovka modrá slamová, 2006 z pivnice Oldřicha Drápala z Českej republiky.

Porovnať si svoje chute s degustátormi možno počas vinobrania od piatku 15. do nedele 17. septembra v Družstevnom dome v Rači od desiatej ráno do šiestej popoludní. Milovníkom vína budú k dispozícii všetky víťazné vína.

Páčil sa vám článok?