Mestská knižnica oslavuje 105. výročie

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská knižnica v Bratislave si v týchto dňoch pripomína 105. výročie svojho založenia. O výročí, akciách, ktoré sa konajú pri jeho príležitosti i o obnove priestorov knižnice sme sa pozhovárali s jej riaditeľom Jurajom ŠEBESTOM.

- Mestská knižnica funguje nepretržite už 105 rokov. Založenie Mestskej knižnice v roku 1900 bolo významným počinom vtedajšieho mestského zastupiteľstva. Staršou mestskou knižnicou v regióne bola len o jedenásť rokov skôr založená mestská knižnica v Prahe, mestskú knižnicu v tom čase nemali ani také mestá ako Viedeň či Budapešť. Knižnica začínala s asi 4000 zväzkami, až do vzniku prvej ČSR šlo najmä o maďarské a nemecké zväzky. Donedávna sme disponovali vyše 300-tisíc zväzkami, po tom, čo došlo k vytopeniu nášho pracoviska na Laurinskej ulici, sa ich počet znížil asi o 25-tisíc.

Aké akcie ste pripravili pri príležitosti výročia?

- K 105. výročiu sme pripravili niekoľko akcií. Spomeniem besedu s historikom Štefanom Holčíkom o jeho knižke Korunovačné slávnosti, ale aj o Bratislave a jej premenách. Veľmi sa tešíme na krst knihy básní Sergeja Jesenina v preklade Ľubomíra Feldeka. V spolupráci s Domom zahraničných Slovákov pripravujeme prezentáciu literárnej tvorby Slovákov žijúcich v Chorvátsku. Chystáme aj prezentáciu časopisu Revue aktuálnej literatúry spojenú s besedou so spisovateľmi. Pri príležitosti Dňa nevidiacich chystáme v našom oddelení pre nevidiacich a slabozrakých deň otvorených dverí a koncert v Galérii Artotéka, a koncom roka aj výstavu výtvarných prác postihnutých detí. Tým sa výpočet našich akcií nekončí.

Nechystá sa obnova priestorov Mestskej knižnice?

- Pokračujú rekonštrukčné práce na fasádach zo strany Klariskej a Kapucínskej ulice a oprava strechy zo strany Baštovej, ktoré boli schválené už dávnejšie. Boli by sme radi, keby sa podarilo odstrániť aj vlhkosť v celom areáli a dokončiť ďalšie fasády. Vzhľadom na stav úseku odbornej literatúry úseku pre deti a mládež by sme tiež boli radi, keby sa nám podarilo presadiť aj rekonštrukciu týchto priestorov, pretože je už naozaj nevyhnutná.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?