Samospráva hľadá miesta pre škôlkarov

8.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva Záhorskej Bystrice vypracovala koncepciu rozvoja predškolského vzdelávania v mestskej časti v rokoch 2010 až 2012. Koncepcia prináša informácie o súčasnom stav v materskej škole a prognózu na ďalšie dva roky.

Samospráva informuje, že kritickým pre prvý stupeň školského vzdelávacieho systému v Záhorskej Bystrici má byť školský rok 2011/2012, pretože už nebude platiť výnimka školského zákona o prechodnom zvýšení počtu detí v každej triede o tri. Vzhľadom na predpokladaný nárast obyvateľov po dokončení výstavby v lokalitách Rezidencia, kde má pribudnúť asi 700 obyvateľov, a Pod vŕškami, kde sa ráta s nárastom až 3000 obyvateľov, sa podľa miestnej samosprávy zdá riešenie problematiky predškolského vzdelávania.

Mestská časť vychádza zo psychohygienických podmienok a potrieb detí predškolského veku. Pripomína, že kvôli zlému technickému stavu budovy nie je súčasná materská škola ako súčasť Základnej školy s materskou školou na Hargašovej ulici 5 vhodným objektom na rozširovanie a prestavbu.

Mestská časť Záhorská Bystrica preto navrhuje alternatívne riešenia, ktorými sú vytvorenie jednej triedy v areáli základnej školy - v budove školskej jedálne. Ďalej vytvorenie detašovaných tried mimo areálu základnej školy, zriadenie súkromnej materskej školy, zriadenie materskej školy na prízemí novopostaveného obytného súboru, alebo vytvorenie trojtriednej materskej školy či zriadenie cirkevnej materskej školy v budove miestnej fary.

Vytvorenie napríklad jednej triedy v areáli základnej školy by bolo možné až po rekonštrukcii školskej jedálne, v ktorej priestoroch by sa trieda mohla zriadiť. Išlo by však o dočasné riešenie, ktoré by si vyžiadalo vypracovanie projektu na menšie stavebné práce a získanie peňazí, ktoré by sa použili aj na nákup nového zariadenia. Výhodou zámeru je, že objekt má samostatný vchod, rovnako je k dispozícii sociálne zariadenie a deti by mohli využívať jedáleň priamo v budove. V rozpočte je v tejto súvislosti potrebné rátať s dvomi pedagogickými pracovníkmi navyše a s nákladmi na upratovanie.

(rob)

Páčil sa vám článok?