Mikve je rituálny kúpeľ a konflikt dvoch svetov

23.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Konflikt názorových rozdielov, generačných treníc, náboženských predsudkov a rodových tradícií - to všetko sa odohráva v zajatí vody. Rituálneho kúpeľa zvaného mikve, v ktorom sa židovské ženy očisťujú, aby mohli predstúpiť pred svojho manžela.

Práve v tejto očistnej vode sa v inscenácii divadla Aréna stretávajú protagonistky rovnomennej hry súčasnej židovskej autorky Hadar Garlon, aby spočiatku obhajovali tradície a zvyky ortodoxnej komunity, no vo chvíli, keď im ide o život, spojili ženskú energiu a silu a vzopreli sa zásadám, ktoré ničia nielen ich prirodzenú ženskosť, ale aj ich každodenný život.

V silnej hereckej zostave sa predstavujú herečky generácie skôr narodenej, ktoré reprezentujú a zastávajú staré zvyky a obyčaje aj v prípade, že ide o život ich dcér. (Zuzana Kronerová, Eva Matejková, Táňa Kulíšková, Táňa Radeva). Mladšiu generáciu predstavujú ženy síce prispôsobivé, ale predsa pochybujúce, ženy túžiace po objatí manželov, ale manželov milovaných a milujúcich.

V konfrontácii so starým svetom môžete vidieť Zuzanu Kanócz, Zuzanu Šemelákovú, Rebeku Polákovú a Slávku Halčákovú. Tieto dámy reprezentujú dva svety, ktoré sa po urputnom boji v mene tradícií nakoniec zomknú do jednoty a úspešne manifestujú svoj boj za zdravší a lepší svet, bez násilia a predsudkov, i keď vo viere.

Hadar Garlon, dramatička, scenáristka a herečka sa narodila v Londýne v roku 1970 v ortodoxnej židovskej rodine. Hra je jej prvou celovečernou hrou, napísala ju v roku 2005.

Aj keď jej predchádzajúce opusy niektoré náboženské spoločnosti zakázali svojim členom navštevovať, repríz bolo až 700 a navštevovali ich ortodoxní aj ultraortodoxní židia, muži aj ženy. Hra Mikve, i keď veľmi kontroverzná, bola osemkrát nominovaná na cenu izraelskej Divadelnej akadémie, získala dve ocenenia a stala sa hrou roka.

V divadle Aréna ju režijne naštudoval český režisér Michal Dočekal, na scéne Hansa Hoffera a v kostýmoch Kataríny Hollej. Hra nehovorí len o dvoch svetoch, svete mužov a žien, ale najmä o vnútorných pocitoch, strastiach a slastiach, bolestiach i radostiach a zúfalej túžbe žiť, tej údajne slabšej i keď krajšej polovičky ľudstva.

Dáša Šebanová

Slávka Halčáková (vľavo) a Táňa Radeva boli v hre Mikve súperky, ktoré sa neskôr zmenili na priateľky.     
FOTO - Roman Skyba

Páčil sa vám článok?