Múzeum obchodu približuje verejnosti, čo tu bolo, keď ešte neboli supermarkety

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Začiatkom roka otvorili na Linzbothovej ulici 16 v Podunajských Biskupiciach Múzeum obchodu, ktoré sa sem presťahovalo z Klobušíc pri Ilave, kde fungovalo takmer pätnásť rokov.

Odpoveď na otázku, čo tu bolo, keď ešte neboli supermarkety, je stručná: trvanlivosť, pohoda a peknota. Veď repliky predmetov, ktorých originály nájdete v múzeu, sú dnes žiadanými (a drahými) doplnkami domácností. Ich súčasný kurz pramení v snahe vykúzliť trochu intímnej atmosféry. Kedysi však boli súčasťou života. Takmer 60-tisícmi exponátov vás o tom biskupické múzeum môže presvedčiť. Predmety z uplynulých dvoch storočí sú okrem iného aj svedkami technickej revolúcie a vývinu modernej spoločnosti. Od váh s mosadznými závažiami, ktoré sa používali za monarchie, ale aj po druhej svetovej vojne, cez rôzne predmety denného obchodu až po reklamné slogany z obdobia vrcholného reálneho socializmu tu nájdete svedectvo každej etapy vývinu obchodu.

Múzeum sídli v zrekonštruovanej kúrii Juraja Alberta, ktorý bol hlavným finančným dozorcom bratislavského arcibiskupského panstva. Budovu postavili, ako hovorí riaditeľ múzea Marcel Juck, niekedy v druhej polovici 18. storočia. Múzeum je pokračovateľom úsilia zdokumentovať vývoj obchodu u nás, ktoré sa začalo v roku 1983 zriadením Dokumentačného centra obchodu, pohostinstva a cestovného ruchu a v roku 1991 sa premenilo na Múzeum obchodu. To sa stále venuje aj gastronómii a pohostinstvu, veciam dennej spotreby. Krásne to ilustruje časť expozície už pri vstupe, kde dominuje orchestrión - funkčný, zrekonštruovaný reštaurátorom múzea, Biskupičanom Zoltánom Nagyom. A za ním príval toho, čo po ére flašinetov produkuje hudbu dnes - walkman, discman, empétrojka... Najviac predmetov pochádza z relatívne najdostupnejšieho obdobia - medzi dvoma svetovými vojnami, nájdete tu kompletne vybavený obchod so zmiešaným tovarom, kedysi zvaný i koloniál - ale aj svedkov súčasnosti, registračné pokladnice.

Múzeum je otvorené denne okrem pondelka od 9.00. do 17.00. hodiny.

Páčil sa vám článok?