Vajnorské poviedky mapujú tradície mestskej časti

9.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Osemdesiatšesťstranovú knižku mapujúcu tradície bratislavských Vajnôr s názvom Vajnorské poviedky slávnostne uvedú do života v nedeľu 17. mája 2009, v tamojšom Parku pod lipami. Autorom knihy je vajnorský občan Bohumír Hrabák, ktorý už vydal tzv. Slovník vajnorského nárečia.

"Kniha Vajnorské poviedky je spracovaná na vysokej profesionálnej polygrafickej úrovni s použitím kvalitných materiálov. Ambíciou tejto knižky je zachovať tradície mestskej časti pre mladšiu generáciu vo Vajnoroch," informovala agentúru SITA marketingová a projektová manažérka Vajnôr Monika Debnárová.

Súčasťou podujatia bude autogramiáda autora spojená s predajom knižky. Podujatie sa malo pôvodne uskutočniť už v nedeľu 26. apríla, z dôvodu úmrtia ľudovej umelkyne Kataríny Rakúsovej, ktorá mala knihu uviesť slávnostne do života, ho však preložili.

Kniha vtipne a poučne zachytáva príbehy zo života predchádzajúcich generácií Vajnôr, ktoré sú napísané vo vajnorskom nárečí. Najmä mladému čitateľovi prináša podľa Debnárovej nenásilnou formou poučenie o dejinách jeho mikroregiónu aj o materiálnej kultúre, ktorá jeho predkov v časoch ani nie tak veľmi dávnominulých obklopovala a ktorej pozostatky má možno aj sám pietne postavené v polici. "Toto svieže dielko neúnavného zberateľa ľudových rozprávaní Bohumíra Hrabáka dotvárajú ilustrácie nádherných a preslávených vajnorských výšiviek od ľudovej umelkyne Kataríny Rakúsovej," doplnila Debnárová.

(sita)

Páčil sa vám článok?