Chorvátske múzeum otvoria až v apríli

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

S reakciou na článok o tom, že by už malo byť otvorené chorvátske múzeum v Devínskej Novej Vsi sa redakcii ozvala vedúca Múzea chorvátskej kultúry Slovenského národného múzea Júlia Domaracká.

Podľa nej je informácia nepresná, technické i organizačné problémy, ktoré zvyčajne sprevádzajú nové inštitúcie, posunuli spustenie Múzea chorvátskej kultúry do prevádzky na polovicu apríla 2006.

Múzeum chorvátskej kultúry, patriace do štruktúry Slovenského národného múzea, už vlastne existuje od roku 1996 - vtedy vzniklo Dokumentačné centrum chorvátskej kultúry a jeho existencia je od počiatku sprevádzaná myšlienkou samostatného múzea. Doterajšie aktivity múzea neboli zamerané len na zhromažďovanie zbierok, ale aj na vedeckovýskumnú a publikačnú činnosť. V roku 2003 v spolupráci s chorvátskym veľvyslanectvom zrealizovali výstavu o pôvode, historickom vývine a kultúrnom prínose príslušníkov chorvátskej šľachty na Slovensku, ktorá putovala po viacerých mestách v Chorvátsku. V Jarovciach pripravili výstavu o historickom vedomí a kultúrnej pamäti chorvátskej komunity.

„Ako predstupeň expozície sme nainštalovali v polyfunkčnom dome na Istrijskej, kde má múzeum byť, výstavu o dejinách a kultúre Chorvátov na Slovensku. Bude slúžiť ako základ budúcej expozície,“ uvádza J. Domaracká.

Páčil sa vám článok?