Na Pasienky prídu legendy 70. rokov

2.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Športová hala na Pasienkoch na Trnavskej ceste 29 sa vo štvrtok 16. apríla 2009 vráti o viac ako 35 rokov dozadu. V rámci akcie Legendy prichádzajú Back to The Seventies sa tu od 18.30 h uskutoční koncert troch skupín, ktoré v 70. rokoch 20. storočia vládli európskym hitparádam - The Glitterband, The Rubettes a Slade.

Všetky tri sú predstaviteľmi štýlu označovaného glam rock. Ten vytvoril spojivo od rozkvitnutých 60. rokov k discu, punku, rocku, hardrocku, pompéznemu rocku a všetkému, čo sa hralo a počúvalo koncom 70. rokov.

Glam rock to boli najmä kapely Sweet, Slade, Bay City Rollers, T. Rex, Kenny, Hello, Mud, či Chicory Tip, speváci Gary Glitter, John Kincade, Alice Cooper, alebo Suzi Quatro. Vo svojich počiatkoch sem boli dokonca zaraďovaní aj Queen a David Bowie.

Pre slovenských fanúšikov (najmä okolo päťdesiatky) sú Slade, Rubettes a Glitter Band spomienkou na roky, keď sa nosili topánky na vysokých podpätkoch, nohavice dole rozšírené na pol metra, dlhé vlasy, keď chcel každý chlapec vyzerať ako spevák skupiny Sweet Brian Connolly, miloval Suzi Quatro a keď dievčatá omdlievali nad obrázkami Leslie McKeowna z Bay City Rollers.

Slade, Rubettes a Glitterband mali v britskej Top Twenty dohromady 27 hitov, najviac Slade - 20. Glitterband preslávila pieseň Angel Face, ich najlepšie obdobie je spojené s Gary Glitterom, ktorému pôvodne robili sprievodnú skupinu.

Rubettes si história zapísala ako skupinu v bielych nohaviciach, s bielymi šiltovkami a hitom Sugar Baby Love. Ďalšími boli Tonight, Juke Box Jive, I can Do It, ktoré už Rubettes predstavili aj na Bratislavskej lýre, kde spievali pred 30 rokmi.

Skupina Slade patrila k tomu najlepšiemu, čo Glam rock stvoril. Šesť ich pesničiek viedlo britskú hitparádu, tri tam vyleteli priamo ako novonasadené. Hit Merry Xmas Everybody je najhranejšou vianočnou skladbou na celom svete, keď predstihol aj Last Christmas od Wham. Ku skvostom patria aj Coz I luv You, Mama Weer All Crazee Now, Cum On Feel The Noize, Sqweeze Me Pleeze Me, Everyday, Far Far Away, či My Oh My.

(db)

Páčil sa vám článok?