Svet zvierat a ľudí vidieť v Galérii GUBA

28.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

V Galérii Guba na Galvaniho ulici 7 vystavuje do 4. júla 2009 svoju tvorbu významný slovenský výtvarný umelec strednej generácie Marek Ormandík.

Výstava s názvom Veľké veci prezentuje výber z poslednej maliarovej tvorby. Prvou témou, ktorej sa Ormandík venuje už viac ako desať rokov, sú ľudské figúry. Jeho umelecký pohľad nie je zameraný na zachytenie telesnej krásy, ale predovšetkým na zaznamenanie emocionálnych stavov. Ormandíkov svet ľudských figúr, často reprezentovaných len tvárou, je svojráznou galériou emócií, typických pre človeka začiatku 21. storočia.

Druhou témou sú obrazy zvierat. Nie sú to zvieratá zrodené ľudskou fantáziou, ale obyčajné tvory, ktoré sa vyskytujú v našom najbližšom okolí. Pri maľovaní zvierat Ormandíkovi nejde o verné napodobnenie reality. Naopak, jeho obrazy pripomínajú detskú maľbu a táto podobnosť nie je náhodná, pretože detská maľba nie je limitovaná špeciálnym umeleckým školením a ako taká neskrýva radosť z maľovania. A práve túto radosť chcú obrazy prezentovať.

V roku 2008 bola Markovi Ormandíkovi za jeho výtvarné dielo udelená Cena Martina Benku. V Galérii GUBA je otvorené denne od 8.00 do 19.00 h.

(pm)

Páčil sa vám článok?