V učňovskom školstve vládne nerovnováha

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V piatom čísle Bratislavských novín sme informovali o tom, že v Bratislave nebezpečne klesá záujem o stredné odborné školy, situácia sa však zdá ešte horšia v oblasti odborných učilíšť.

„Len Volkswagen by potreboval v nasledujúcich desiatich rokoch ročne až po desaťtisíc vyučených odborných pracovníkov, ale jednoducho ich nebude mať. Budú sa sem voziť z Rumunska a Bulharska, ako mi už niektorí podnikatelia naznačovali?“ hovorí Zdeněk Rada, riaditeľ Stredného odborného strojárskeho učilišťa na Vranovskej. Upozorňuje, že v blízkej budúcnosti sa bratislavskí podnikatelia budú musieť popasovať s nedostatkom odborníkov.

Aj v učňovskom školstve totiž vládne silná nerovnováha - na jedného strojára pripadajú štyria učni, ktorí sa pripravujú na pôsobenie v obchodoch či na najnižších stupienkoch služieb. A aj v samotnom strojárstve sú nevhodné relácie, z jeden a pol tisíca učňov - strojárov v kraji, sa takmer polovica (680) učí v odboroch automechanik, hoci v skutočnosti je dopyt v servisoch po nich menší. Veľké továrne s lepšími platmi by potrebovali skôr odborníkov špecialistov, niet napríklad dosť vyučencov na servis a prípravu numericky riadených strojov a liniek.

Podľa Z. Radu školstvo tento problém nevyrieši, ale je nevyhnutné, aby na ňom pracovali aj rodičia, ale najmä - zamestnávatelia. Tí totiž najlepšie vedia, aké sú perspektívne plány ich spoločností a mali by dať najavo verejnosti, o aké profesie bude záujem. Kedysi sa to u nás robilo a dodnes sa to robí vo vyspelých trhových ekonomikách - mladí ľudia totiž ani nevedia, z akej ponuky si môžu vyberať, treba im pomôcť sa zorientovať.

Skôr ako samotné školy, uzatvára riaditeľ, by mali byť popri rodičoch a zamestnávateľoch v tomto smere aktívne rezorty hospodárstva či sociálnych vecí. Dodávame, že aj úrady riadiace priamo školy.

Páčil sa vám článok?