Tretia farba Evy je vychádzajúce slnko

7.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Prešporské divadlo vstúpilo do mútnych vôd, zatiaľ pre činnosť tohto súboru neoverených, a pripravilo činohernú operu Tretia farba Evy v réžii Ivana Blahúta, ktorý je aj autorom libreta.

Málokto si trúfne vojsť do bažiny, terénu, ktorý je zahmlený temnou, tmavou vodou, najmä ak sa na okolí rozprestiera hustá hmla a nič nenaznačuje, že by mohlo vyjsť slnko, vodu rozčeriť a rozjasniť deň. Takým slnkom je pre činohernú operu Prešporského divadla operný spevák Daniel Čapkovič, ktorý v Tretej farbe Evy hrá postavu Záhadného muža. Za týmto profesionálom však nezaostávajú ani „činoherci", ktorí sa skvele zhostili aj speváckych partov a ponúkajú divákovi príbeh o maliarovi, ktorého dostihne vlastný osud.

Lepšie povedané - dobehnú ho vlastné vášne stelesnené v ženách, múzach - matke a dcére. Predstavenie je efektné nielen pôsobivým vizuálnym vnemom (scéna a kostýmy Jan Kocman), ale aj speváckym zážitkom podporeným dynamickými tanečnými kreáciami. Vypovedá silný príbeh o osude človeka, muža, o rodinných vzťahoch, ale aj osobnom prežívaní tráum a neschopnosti zbaviť sa vlastnej zatrpknutosti.

Pod realizáciu Tretej farby Evy, ktorá mala v Prešporskom divadle premiéru v decembri, sa podpísali Ivan Blahút, Andrej Kalinka, Mirka Valentíková a Dalibor Kristek. Na scéne sa predstavujú herci Judita Hansman, Elena Kolek-Spaskov, Zuzana Kyzeková, Mirka Valentíková a Štefan Richtárech. Prešporské divadlo v súčasnosti pôsobí v Dome kultúry Ružinov a činohernú operu Tretia farba Evy tu môžete najbližšie vidieť 12. februára 2009 o 19.00 h.

Čaká vás večer plný nezodpovedaných otázok, ktoré herci a speváci kladú nevtieravým, ale nástojčivým spôsobom: tancom, spevom, pohybom a len zriedkakedy slovom. A nie sú takí dotieraví, že by vyžadovali odpoveď. Sami dobre vedia, že pred časom a osudom sa nikdy nedá ujsť.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?