Mária Kráľovičová - legenda hrá legendu

29.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Herečka Ruth Elizabeth „Bette“ Davisová (1908-1989) bola nekorunovanou kráľovnou Hollywoodu a dodnes patrí k jeho legendám. Americká autorka Elizabeth L. Fullerová napísala o stretnutí s ňou úspešnú komédiu, ktorú pod názvom Ja a Hollywood uviedlo Teátro Wűstenrot.

Režisér Michal Spišák ju naštudoval s excelujúcimi hercami Máriou Kráľovičovou v postavy Bette a Lenkou Barillíkovou ako Liz Fullerovou.

Liz Fullerová už od detstva obdivovala Bette Davisovú. Tá posadnutosť ju neprešla ani v dospelosti. O to viac bola nadšená, keď sa jej idol u nej jedného dňa náhodne ocitol na návšteve. Ba čo viac, herečka ju požiadala, či by u nich nemohla jeden-dva dni prespať, lebo v hoteloch je práve štrajk. Zostala skoro mesiac.

A práve o týchto dňoch rozpráva Liz divákom vo svojej hre. Rozohráva jednotlivé situácie, chvíľami predstavuje manžela, chvíľami ich štvorročného syna, ale hlavne vedie dialógy s Bette, aby vzápätí komentovala ich rozdielne životné postoje i skutočnosť, že sa stále opája falošnou predstavou o zblížení sa a o priateľstve s celebritou, ktorú obdivovala už jej stará mama.

Egocentrická hviezda poriadne prevráti život celej rodiny. Liz sa musí venovať predovšetkým návšteve, syn Christopher pochytí herečkin vulgárny slovník a manžel John zúri. Dokonca dá po čase manželke ultimátum: buď vypadne Bette alebo on. Našťastie, manželstvo skúšku vydrží, štrajk hotelov sa skončí a Bette odíde.

Práve scéna, keď Bette v závere svojej obdivovateľke hovorí o tom, aké dôležité je zostať sama sebou, nepodliehať ilúziám a nevzdávať sa, je vrcholom celej inscenácie a Mária Kráľovičová opäť dokazuje, že hereckú legendu nielen hrá, ona ňou sama je - i keď osud rozhodol, že len v našich zemepisných šírkach.

Elena Ťapajová

Mária Kráľovičová hrá hereckú legendu akoby zo života...
FOTO - Vadim Vincoure

Páčil sa vám článok?